У Вінниці вперше відбулися Дні європейської спадщини

Днями Вінниця вперше долучилася до проведення Днів європейської спадщини, підтримавши цьогорічну тему «Мистецтво та розваги: спадщина у головній ролі». Мешканці та гості міста безкоштовно відвідали інтерактивні виставки, отримали доступ до закритих об'єктів, а також побували на презентаціях нових унікальних екскурсійних маршрутів.  

Перші Дні європейської спадщини у Вінниці відбулися за ініціативи департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Міністерства культури України, комунального підприємництва «Центр історії Вінниці», громадської організації «Вінницьке історичне товариство», Державного архіву Вінницької області, Вінницького обласного краєзнавчого музею та Вінницького обласного художнього музею. Це культурні заходи, що спільно проводяться різними країнами Європи, з метою підвищення обізнаності про спадщину, як матеріальну, так і нематеріальну. 

«Дні європейської спадщини розвивають та зміцнюють в людей почуття причетності та відповідальності за спадщину. Долучившись до проведення цих заходів, Вінниця підкреслила свою приналежність до європейської культури. Інтерактивні виставки та екскурсії, відкриття доступу до раніше закритих об'єктів робить Дні європейської спадщини особливими і, безумовно, слугують додатковими атракціями для гостей нашого міста», - пояснив заступник директора департаменту маркетингу міста та туризму міської ради Олександр Вешелені

У заходах Днів європейської спадщини у Вінниці упродовж трьох днів взяли участь понад 350 відвідувачів, серед них не лише вінничани, а й гості міста з Київської, Житомирської, Полтавської, Хмельницької та Львівської областей. ДЄС у Вінниці були локалізовані навколо найстарішої вцілілої пам'ятки архітектури міста - колишнього монастиря єзуїтів, де зараз розмістилися заклади й установи, які ретранслюють тему збереження європейської спадщини: обласний архів, краєзнавчий та художній музеї.

Під час екскурсії «Європейська спадщина в Мурах» відвідувачі відкрили для себе історію найстарішої архітектурної пам'ятки Вінниці, побували у сховищах та дізналася секрети роботи архіву. У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. тривала інтерактивна виставка «Школа темних віків і таємничі сутерени», яка на основі археологічних матеріалів продемонструвала, як виглядали розваги та навчальний процес у минулому. Відвідувачі не лише побачили виставку, а й зіграли в ігри кам'яної доби, спробували себе у середньовічному письменстві, а також мали унікальну можливість зазирнути в підземелля, які знаходяться під музеями. 

«Ігри, в які можна було пограти в краєзнавчому музеї, - це щось неймовірне. І я спробувала, і мій 8-річний син. Можна впевнено сказати, що такий інтерактив буде цікавий і дорослому, і дитині. Син в захваті, а я відкрила для себе краєзнавчий музей зовсім з іншого боку», - зазначила вінничанка Анна Кучерук

У Вінницькому обласному художньому музеї відбулася унікальна інтерактивна екскурсія «Мистецтво як розвага: мандрівка крізь віки». За допомогою творів різних художників вінничани та гості познайомилися з розвагами минулих століть, оглянули шаржі вінницького митця Натана Альтмана та вперше побачили картину з грайливими янголами невідомого автора XVII ст., яка раніше була захована у фондах музею. Також всі відвідувачі екскурсії спробували себе в живописі, відвідавши майстер-клас. 

«Сьогодні відвідувачам музеїв, туристам вже не цікаво просто побачити експозицію, сховану за склом музейних вітрин, тому важливо застосовувати інтерактив: дозволити доторкнутися до експозиції, провести якусь активність, надати змогу побачити, чи відвідати щось, що зазвичай не доступне. Це змушує відвідувача стати частиною цієї спадщини і спонукає відвідати музей», - зауважила гостя Вінниці з міста Олевськ Житомирської області Ірина Левчук

Окрім того, під час Днів європейської спадщини у Вінниці відбулася презентація нових унікальних екскурсійних маршрутів, розроблених учасниками «Майстерні міських екскурсій» Школи вінницького гіда. Цей проект реалізовує громадська організація «Вінницьке історичне товариство» за підтримки Вінницької міської ради в рамках конкурсу соціально-культурних проектів. 

На екскурсії «Вінниця містична», яку підготували Кирило та Дмитро Леонови, вінничани та гості міста мали змогу розкрити загадкові секрети вечірнього міста, пізнати вінницькі легенди про привидів та поринути в атмосферу надприродного. 

Окрім того, відбулася презентація екскурсії «Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові», яка розповіла про те, чим займалися, де розважалися, в кого закохувалися жінки Вінниці сто років тому. Екскурсію, яка підкреслює значущість жінок в історії Вінниці, підготували Інна Міщук та Тетяна Рибак. 

А відвідувачі екскурсії «Winnica-Stadt», яку провели Катерина Геркалюк та Марія Куряча, дізналися, чим жили містяни та якою була Вінниця в часи нацистської окупації. 



Переглядів: 3284
Поширень: 2

Останні новини