Вчора на головному навчальному корпусі ВНТУ відкрили барельєф Івану Кузьміну

Зняли покривало з меморіальної дошки ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко і онук Івана Васильовича, другокурсник факультету комп’ютерних систем і автоматики ВНТУ Владислав Кузьмін.

На барельєфі зображений той Іван Васильович, який ще роздивлявся карту Вінниці і лише планував де мають бути корпуси майбутнього Вінницького політехнічного інституту, якими вони мають бути.

Автори — вінницький скульптор Анатолій Бурдейний, автор вінницького пам’ятника Василеві Стусу, та Анатолій Єрохін.

Ректор ВНТУ, доктор технічних наук, професор Володимир Грабко: «Іван Васильович — глиба української науки. Його наукова спадщина багатогранна. І добрих справ мав багато, вони актуальні і понині. Цей корпус університету, на якому віднині буде його барельєф, теж будувався його зусиллями в часи його ректорства».

«Усе життя Івана Кузьміна було пов’язане з наукою. Він працював у конструкторському бюро Сергія Корольова консультантом з автоматизації стартів ракет і космічних апаратів. Брав участь практично у всіх розробках під керівництвом головного конструктора Корольова. Професор Кузьмін був першим у Вінницькому регіоні президентом Малої академії наук України, де дав старт багатьом науковим талантам. Він був віце-президентом Міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки, керівником її Подільського відділення», — наголосив проректор з наукової роботи ВНТУ, доктор технічних наук, професор Сергій Павлов.

Професор Кузьмін до останніх днів свого життя активно працював як викладач на факультеті комп’ютерних систем і автоматики.

Найбільше опікувався створенням барельєфа Івану Кузьміну декан факультету КСА, доктор технічних наук, професор Олег Бісікало: «Рік тому в травні ми тут проводжали Івана Васильовича, коли на 95-му році життя він відійшов у вічність. Сьогоднішня меморіальна подія є першою. Ми очікуємо, що скоро міська влада виконає свою обіцянку і присвоїть ім’я Івана Кузьміна одній з вулиць Вінниці. І сподіваюсь, що йому таки присвоять звання «Почесний громадянин Вінниці».

Директор науково-технічної бібліотеки ВНТУ Тетяна Притуляк: «Іван Васильович називав бібліотеку храмом знань. Нам дуже приємно, що саме на корпусі, сім поверхів якого займає університетська бібліотека, сьогодні відкрили меморіальну дошку. Саме в бібліотеці відбулася остання публічна зустріч Івана Васильовича зі студентством та колективом університету. Також тоді ми відкрили експозицію, присвячену його науковій і адміністративній діяльності, його поетичній творчості. Він сам передів нам свої речі для експозиції. Мені подобаються слова поета Івана Кузьміна «Счастлив тот, кому выпало жить».

Мудрі настановчі слова професора Кузьміна до сьогоднішнього студента викарбувані й на його барельєфі: «Не гай час — це матеріальна цінність. Ніколи не втрачай бадьорості духу».


Теги: ВНТУ


Переглядів: 3930
Поширень: 0

Останні новини