Фермерські господарства отримали додаткову фінансову підтримку

З 1 січня 2020 року набирає чинності  постанова Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 (далі – постанова №565), якою затверджено Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Утім, право на отримання доплати отримають лише члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи.

Разом із тим, такого права на отримання доплати не матимуть члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) та не беруть добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Що ж потрібно для отримання такої доплати? Не пізніше ніж за п'ять робочих днів до початку місяця голова сімейного фермерського господарства має подати до територіального органу ДФС за місцем свого обліку як платника внеску, відповідні заяви від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства за встановленою формою. До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства. При цьому, фермерам варто врахувати, що право на отримання доплати виникає у них з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

По завершенню календарного року, за його підсумками, члени/голова сімейного фермерського господарства сплачують внесок із суми доходу (прибутку), отриманого від провадження їх діяльності, у строки, передбачені Законом, який зменшується на суму доплати, виплаченої за рахунок бюджетних коштів.



Переглядів: 1672
Поширень: 0

Останні новини