Вінницьке море, коралові поліпи та головоногі молюски. Як вінницька малеча на вихідних з мамонтом «гуляла»

Куди поділось море та чому вимерли динозаври? Відповідь на ці питання маленькі вінничани шукали у Краєзнавчому музеї.

В захопливу мандрівку в далеке-далеке минуле вирушили 20 дослідників історії нашого краю. Для них влаштували інтерактивну екскурсію в кам’яний вік разом із першими тваринами на Землі. Таємниці минулого діти відкривали разом із співробітниками музею.

Перша зупинка – біля залишків жителів Сарматського моря. Діти дізнались, що частина території, де вони зараз мешкають, мільйони років тому була морським дном.

«Про це свідчать коралові поліпи, як у Єгипті, знайдені археологами на Вінниччині. А ще, море було теплим, воно кишіло різними жителями», - розповідає дітям завідувачка науково-дослідницьким відділом природи екскурсовод Наталя Захарчук.

Зображення одного з них, белемніта, діти зібрали з величезних кубиків. А от шматочки справжньої древньої істоти — розглянули в експозиції розкопок. Екскурсія проходила в ігровій формі, щоб маленькі відвідувачі не втомлювалися.

Найменших - супроводжували батьки. «Ми прийшли сім’єю, привели двох синочків - 6 і 4 роки. Рекламу інтерактиву прочитали в інтернеті. Нас зацікавив мамонт. Зазвичай дитину у звичайний день не затягнеш в музей. А от такі форми, коли з відвідувачами граються — це класно. Діти в захваті й ми з чоловіком теж. Я вперше потрапила сюди, коли вже була студенткою», - розповідає мама учасників екскурсії Марка і Тимура  Юлія Бондар.

Дітям демонстрували на картинках перших тварин на Землі, а потім, показували справжнісінькі залишки їхніх скелетів. Одному з них – шерстистому носорогу, дали ім’я: Дворіг.

Впоравшись із завданнями гіда, діти зробили привал біля ексклюзиву скарбниці музею: кістяка мамонта Вінні. Для зручності відвідувачів музейники власноруч виготовили подушки для сидіння.

Історію древніх велетнів Льодовикової ери закріпили через мультяшних героїв Мені, Еллі та Персика та маленького мамонтенятка, який мандрував у пошуках мами.

Діти ділились враженнями від мандрів: «Ми складали з кубиків великого кальмара, тільки колись він називався по-іншому. А ще звіра, схожого на мамонта, мастодонта, тільки в нього чотири бивні. А ще я дізнався, що колись носороги були волохатими й вони дружили з мамонтами», - розповідає 7-ми річний дослідник Славко.

На останок, дослідники влаштували археологічні розкопки та познайомились з Неандертальцем Федором. Викопали зуб тарпана та кілька шматків залишків стародавнього посуду. 

«А мені копати сподобалось найбільше, я знайшов стародавню штуку, це, мабуть, кусок мастодонта», - каже 5-ти річний Сашко.

Вінницький обласний краєзнавчий музей почав проводити тематичні екскурсії «Мамонт Вінні та його друзі. Подорож у далеке минуле» понад рік тому. Подібні мандрівки минулим тут влаштовують щонеділі. Єдина умова – реєстрація заздалегідь.



Переглядів: 4292
Поширень: 1

Останні новини