Клуб голів ОТГ Вінниччини - актуальні питання розвитку громад на 2019 рік

Перше  у 2019 році засідання Клубу голів ОТГ  відбулось у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми «U-LEAD  з Європою». Зустріч була присвячена  обговоренню основних завдань  з розвитку громад  у 2019 році. На початку засідання керівників ОТГ області привітав  Олег Левченко – директор Центру. Він  наголосив на пріоритетних завданнях  децентралізацї, серед яких реалізація секторальних реформ, а також  фінансова та інституційна спроможність громад.  Олег Левченко підкреслив, що з прийняттям нового перспективного плану формування громад,  принцип економічної спроможності ОТГ стає ключовим  з огляду на адміністративно- територіальний устрій регіону.

Під час засідання Клубу керівники громад обговорили питання фіскальної децентралізації  та ознайомились із результатами моніторингу фінансової спроможності ОТГ Вінниччини за 11 місцяців 2018 року. Про це розповів  Олександр Горба – заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА. З перспективами  та потенційними напрямками міжмуніципального співробітництва  учасників ознайомив Євген Шаповалов – радник Вінницького ЦРМС з децентралізації. Особливу зацікавленість представники  громад  виявили до  питань  участі в обласних програмах та конкурсах проектів розвитку ОТГ, адже у 2019 році програми зазнали окремих змін.

«XVI обласний конкурс проектів розвитку громад передбачає збільшення суми на фінансування, цього року – це 20 млн грн. Новація полягає в тому, що екологічні проекти відтепер будуть подаватись до Екологічного фонду і відповідно фінансуватись за ці кошти. Решта проектів соціально-економічного напрямку -  енергоефективність і термомодернізація, енергоресурси та новий напрямок – енергоаудит, а також інклюзія, спорт, туризм, збереження історично-культурної та духовної спадщини.  ОТГ  можуть подавати  розвиткові проекти на фінасування інфраструктурних проектів  до 250 тис грн,  а напрямок міжмуніципального співробітництва – до 400 тис грн. Варто зазначити, що  50% вартості проекту ОТГ фінансують за кошти власного бюджету. Заявки прииймаються з 1 лютого до 15 березня», - поясила Інесса Ратушняк, заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА.

«За новим перспективним планом  у пріоритетах – спроможність громади. Сьогодні ми  в процесі приєднання  с. Моївка до Бабчинецької ОТГ і  будемо мати 20 млн грн власних коштів, район  з рештою населених пунктів буде мати  -22 млн грн.  Безперечно – ми сильна громада. За три роки  у нас  полагоджено дороги, садочки, школи. Сьогодні майже завершуємо ремонт амбулаторії та розпочали будівництво Центру безпеки ОТГ, на що витратили  близько 3 млн грн коштів  бюджету громади.  Ми не маємо земельних ресурсів чи потужних  землевласників, відтак  максимально ефективно використовуємо власні ресурси. Термомодернізацію та заходи з  енергозбереження проведено  у всіх бюджетних установах, розумно використовуємо субвенції,  у нас  оптимізовано освітні заклади, забезпечено підвіз дітей до навчальних та дошкільних закладів  – це все кроки, що  сприяють розвитку громади. У нас багато планів та нових проектів і ми впевнені, що зможемо їх реалізувати. Головне – це стале законодавство та невідвортність децентралізації, яка  дає можливість для якісних змін місцевого самоврядування», -  повідомила Ніна Зварич, голова Бабчинецької ОТГ.

В ході зустрічі   Євген Шмігленко -  начальник управління правового забезпечення та соціального обслуговування Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА,  ознайомив присутніх  з умовами забезпечення спецавтомобілями  для перевезення осіб з інвалідністю та роз’яснив порядок отримання коштів громадами. На завершення засідання керівники ОТГ обговорили  проект нового перспективного плану формування територій громад Вінниччини та  поділилися досвідом  впровадження секторальних  реформ  на  місцях.



Переглядів: 3498
Поширень: 0

Останні новини