У Вінниці відкрився завод з виробництва сонячних панелей

5 лютого у Вінниці введено в експлуатацію І чергу заводу з виробництва сонячних панелей KNESS PV. Це перше масштабне промислове виробництво сонячних панелей в Україні. На новому підприємстві на початковому етапі працюватиме 120 людей. Середня зарплата працівників складатиме близько 15 тис. грн. Додатково у сфері технічних розробок, логістики, реалізації та дистрибуції залучатиметься ще понад 50 спеціалістів. До кінця року планується ввести в експлуатацію і ІІ чергу заводу.

У день офіційного старту роботи підприємства Генеральний директор KNESS Group Сергій Шакалов сказав: «Це подія займає у моєму житті дуже важливе місце, адже саме сьогодні ми відкриваємо завод, який завершить черговий етап стратегічного розвитку нашої компанії. З сьогоднішнього дня ми можемо виробляти сто відсотків українських складових сонячних електростанцій. Я вважаю, що це не тільки важливий крок в розвитку нашої компанії, а й країни в цілому. Україна для нас дуже важлива». 

Вітаючи колектив підприємства із відкриттям, голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив: «Сьогодні унікальний день, а тут особлива територія. Вона донедавна ще була поза межами Вінниці. Колись тут працювали підприємства, потім вони збанкрутіли, а територія довгі роки залишалася закинутою. П’ять років тому було навіть важко уявити, що  ми сьогодні будемо свідками реалізації цього унікального нового проекту. На прикладі компанії KNESS ми бачимо дуже простий і зрозумілий слоган -  «Мети досягає той, хто до неї дуже прагне». Це приклад того, як молоді хлопці, які завершили навчання у Вінницькому національному технічному університеті, крок за кроком почали творити і набувати досвід. Сьогодні ми є свідками відкриття  надзвичайного проекту. І дуже важливу роль зіграла принципова позиція Вінницької міської ради. З того моменту, коли ця територія попри всі складнощі і перепони географічно і юридично перейшла до міста Вінниці, розпочалась дуже динамічна робота на цій ділянці, і це лише початок». 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що відкриття цього підприємства - справді визначна подія. За останні чотири роки Вінниця демонструє позитивну динаміку промислового розвитку. Минулого року відкрито завод по виробництву холодильного обладнання UBC Group, в позаминулому - завод «Delphi». Ті підприємства, які працюють в місті протягом останніх 10-15 років, нарощують свої потужності, модернізують виробництво. “Це говорить перш за все про те, що  економіка нашої держави, навіть в умовах війни, поступово виходить зі стагнації і розвивається, а в рамках децентралізації є можливості в територіальних громадах створювати відповідний клімат для розвитку промислового підприємництва, малого та середнього бізнесу. Якщо говорити про Вінницю і наш регіон, минулого року ми посіли перше місце в рейтингу щодо легкості ведення бізнесу. Це все результат злагодженої роботи команди області, міста і, перш за все, – малого і середнього бізнесу. Якщо говорити про це нове підприємство, на сьогодні для міста - це знакова подія, тому що цей завод високотехнологічний, з достатньо потужними інвестиціями. Тут створені кваліфіковані робочі місця, і саме головне, що  є актуальним для всієї нашої держави, – це відновлювана енергетика. Ми маємо пишатись тим, що один з найпотужніших, високотехнологічних заводів знаходиться саме у Вінниці», – сказав Сергій Моргунов.

Начальник Управління інвестиційної діяльності у відновлюваній енергетиці Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Коцюба звернув увагу на те, що Україна стає конкурентоспроможною на світових ринках.

Це наймасштабніший завод в Україні з виробництва сонячних панелей. Хотів би вас привітати дійсно з проривом у розвитку відновлюваної енергетики. Це сигнал для усіх гравців на ринку, що сонячні електростанції, а саме - обладнання, панелі, їх експлуатація та реалізація як на ринках України, так і за кордоном, - має конкурентну можливість. За 2018 рік було встановлено близько 100 ГВт генерації сонця в світі. В 2019 році масштаби планується збільшити до 141 ГВт у світі, і Україна - одна із пріоритетних країн, яка цікавить інвесторів. За останні чотири роки було залучено 1,7 млрд євро інвестицій в дану галузь. З них 1,2 млрд євро в електроенергетику і 500 млн євро в генерацію тепла з альтернативних видів палива. Ці показники  - це приклад того, що інвестори активізувалися і їх цікавить український ринок, українське обладнання, яке, я сподіваюся, буде конкурувати із наймасштабнішими виробниками світу” , - зазначив Валерій Коцюба.   

Після урочистої частини відбулась екскурсія заводом, під час якої представники компанії показали процес виробництва сонячних панелей. Площа виробничих потужностей першої черги підприємства складає 6600 м2. Річна потужність складає 200 МВт. Загальний розмір інвестицій становить 5 млн євро. Реалізація другої черги запланована до кінця цього року. В цілому підприємство матиме потужність 400 МВт. 

На сьогодні штат працівників першої черги заводу вже набрано. Проте, формується кадровий резерв технічних спеціальностей (інженери-механіки по обладнанню, інженери контрольно-вимірювальних приладів і автоматики, електрики). Середня заробітна плата працівників на виробництві становитиме близько 15 тис. грн.

Новий завод виготовлятиме сонячні панелі для побутових, комерційних та промислових сонячних електростанцій. Номінальна потужність панелей від 270 до 370 Вт, що відповідає найвищим технологічним вимогам сучасних виробників обладнання для виготовлення сонячних модулів. Можливе виготовлення різних типів панелей: рамкові з плівкою backsheеt та безрамкові типу скло-скло.

Використовуються фотоелектричні елементи на основі полікристалічного та монокристалічного кремнію, в тому числі за технологією PERC (ККД 21,5%) з кількістю стрінгових шин 5 шт. Відповідність даних сонячних панелей найсучаснішим світовим критеріям якості дає можливість їх реалізації як безпосередньо в Україні, так і в інших країнах Європи та світу.

Виробнича лінія заводу KNESS PV розроблена в Національному інституті КНР, що на сьогодні є осередком розвитку технологій відновлюваної енергетики у світі.

Додатково:

KNESS – це українська група компаній міжнародного рівня, яка розробляє технології та втілює проекти традиційної та відновлюваної енергетики. Перше підприємство, - ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», - було створене у 2009 році і займалось проектуванням та будівництвом об’єктів розподільчих мереж  для електроенергетичних компаній та промислових підприємств. В 2012 році, в якості експерименту було втілено перші проекти по сонячній енергетиці.

Наприкінці 2015 року друга компанія, ТОВ “ПЕК Енерго”, починає виробництво металоконструкцій та електротехнічного обладнання для відновлюваної енергетики та розподільчих мереж. З 2015 року компанія «Подільський Енергоконсалтинг» вийшла на рівень генпідрядника (ЕРС-контрактора) в проектах промислової сонячної енергетики.

В кінці 2015 року відбулося розширення бізнес-діяльності в сфері інноваційних розробок та девелопменту проектів енергетики, створюється «ПЕК Сервіс» — компанія з сервісного та експлуатаційного обслуговування об’єктів енергетики, зокрема сонячних електростанцій.

З 2016 року компанії об’єднались під одним брендом — KNESS та утворили  KNESS Group. В 2017 році до її складу увійшов власний центр інноваційних розробок в галузі відновлюваної енергетики «KNESS R&D Center» та будівельно-монтажна компанія «KNESS Construction».




Переглядів: 53424
Поширень: 98

Останні новини