Вінницькі виробники збільшують експорт товарів до країн ЄС

З моменту підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом товари українського походження набагато активніше почали виходити на європейський ринок. Так, митницею з початку року було видано 3 967 сертифікатів EUR.1 на товари, що експортуються до країн  Європейського Союзу. Ця цифра на 763 більша за минулорічний показник, що свідчить про зростання експортних операцій вінницьких підприємств.

Перелік країн, до яких оформлено найбільше сертифікатів, не змінився. Так, левова частка вінницької продукції поїхала до Польщі (було оформлено 1629 сертифікатів). Також експортували до Німеччини (401 сертифікат), Румунії (412 сертифікатів), Австрії (225 сертифікатів). Серед інших країн-партнерів – Іспанія, Литва та Нідерланди.

Торік вінницькі виробники найбільше експортували мед, соєву олію, курчат, заморожені ягоди, сік яблучний, продукти переробки з текстильної давальницької сировини, пивоварний ячмінь, лісоматеріали. Наприкінці року до цього переліку додався  ще й цукор.

В останньому місяці 2018 року ще один експортер набув статусу уповноваженого. Тож наразі на Вінниччині 12 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності області мають такий статус.

Нагадаємо, що сертифікат видається експортерам при ввезенні на митну територію країн ЄС, ЄАВТ та Чорногорії для підтвердження українського походження товарів при застосуванні преференційних ставок ввізного мита. Такий документ митниця видає безкоштовно та в найкоротші терміни, що не перевищує 8 робочих годин.

Загалом, з 2014 року митниця видала майже 11 тисяч сертифікатів EUR.1.



Переглядів: 2835
Поширень: 0

Останні новини