Делегації Франції та Німеччини познайомилися зі школярами Вінниці та поділилися враженнями від міста

Сьогодні, 10 травня, з робочим візитом до Вінниці прибули делегації з Франції та Німеччини, які очолили мер Нансі Матьє Кляйн та мер Карлсруе Франк Ментруп. Учасники делегації відвідали Вінницький ліцей №1, де поспілкувались зі школярами, які взяли участь у проєкті реалізованому між містами-побратимами Вінниці.

 Вінницю відвідала делегація з Франції та Німеччини

Під час освітньої конференції школярі продемонстрували європейцям свій рівень знань іноземних мов, розповіли про враження від візитів в міста-побратими, обговорили можливість нових візитів вінницьких освітян та обмінялись подарунками.

 Делегації у Вінницькому ліцеї №1

Вінницю відвідала делегація з Франції та Німеччини

На початку зустрічі школярі підготували відеоролики, наповнені яскравими емоціями від перебування в Німеччині та Франції. Згодом ліцеїсти мали можливість запитати у мера французького міста Нансі Матьє Кляйна та мера німецького міста Карлсруе Франка Ментрупа про те, чи подобається їм Вінниця та Україна.

Очільники міст не забарились з відповідями та зауважили, що приємно вражені українською культурою та гостинністю. «Ви сильні та справедливі. Те, як українці борються за свободу і незалежність, надихає», – зауважив Матьє Кляйн.

 Матьє Кляйн спілкується зі школярами

Також мер Нансі висловив сподівання, що Україна незабаром переможе, і французькі діти зможуть завітати у Вінницю, адже важливо, щоб українські діти разом з дітьми Німеччини та Франції теж активно розвивались.

Спілкуючись з учнями, і французька, і німецька сторона повідомили, що очікують побачити в гостях у своїх громадах юних вінничан знову.

 Учні та учениці Вінницького ліцею №1

«Ми впевнені, що новий візит стане незабутньою пригодою для школярів Вінницької громади і відкриє їм світ нових можливостей, вражень та знань», – зауважив Матьє Кляйн.

Під час зустрічі міжнародні партнери пригадали, як виникла ідея підписати угоду з Вінницею. «Під час повномасштабної агресії росії проти України ми вирішили знайти українське місто, яке б змогли підтримати в такий нелегкий час. Ми обрали декілька українських міст і почали аналізувати їхні перспективи. Важливим чинником відбору стала порада від нашої колеги, яка певний час проживала у Вінниці та гарно висловлювалась про місто», – сказав Франк Ментруп.

 Франк Ментруп

Зі свого боку заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович пригадала, що саме завдяки пропозиції Франка Ментрупа створити тристоронню співпрацю з Нансі тепер громада має таку вдалу співпрацю та систематичну підтримку.

Також вона подякувала міжнародним партнерам за теплий прийом вінницьких дітей, адже завдяки візитам у Нансі та Карлсруе школярі отримали чимало позитивних емоцій. Відвідали відомі місця, відпочили, знайшли нових друзів та змогли психологічно розвантажитись.

 Матьє Кляйн з учнями

Довідка: У грудні 2023 року у Франції міський голова Вінниці Сергій Моргунов разом із мером французького міста Нансі Матьє Кляйном та мером німецького міста Карлсруе Франком Ментрупом підписали угоду про тристоронню співпрацю. Усі три міста між собою поєднані побратимськими відносинами. Співпрацювати планують у галузях охорони здоров’я, освіти, урбаністики, економіки та екології.

Джерело: ВМР



Переглядів: 332
Поширень: 0

Останні новини