У Вінниці проходять «Логопедичні діалоги» – групові заняття з корекції мовлення

У Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк запустили новий вид групових занять для молоді та дітей з інвалідністю. Це – заняття «Логопедичні діалоги», де люди разом зі спеціалістами вчаться долати мовленнєві бар’єри та покращують свою вимову. Такі уроки проводить кваліфікована логопединя Раїса Шастун-Нестерчук.

«Логопедичні діалоги» поєднанують у собі корекційні методи та поезію, сценічное мовлення, розвиток навичок акторської майстерності. Спеціалістка Раїса Шастун-Нестерчук у минулому акторка і досконало знається на правильних інтонаціях . Наразі на заняттях працюють за віршами вінницького поета Юрія Прокопенка. Під час занять клієнти вчаться не лише правильно вимовляти звуки, але й майстерно розігрувати сценки, взаємодіяти один з одним, вкладати у слова глибокі сенси.

«Під час “Логопедичних діалогів” ми допомагаємо нашим клієнтам залучати емоції, міміку, жести, рухатися у просторі. Вони обігрують кожен рядок віршів. Це допомагає людям розкритися, адже в русі поліпшується вимова, краще звучить голос. Звісно, спочатку клієнтам було важко, адже багатьом складно рухатися, хтось пересувається на кріслах колісних або за допомогою милиць. Проте коли вони подолали сором’язливість, такі заняття вповні показали свою ефективність, адже мовлення стало краще», – зазначає соціальна педагогиня Оксана Крижанівська, яка допомагає з організацією занять «Логопедичні діалоги».

Раїса Шастун-Нестерчук розповідає, що до неї ходять навіть ті, хто через травми не може вимовляти звуки. Тоді заняття обов’язково містять масаж щелеп, губ та дихальні вправи, залучають різні тренажери, зокрема, вертикалізатор. 

«Шукаємо нові форми роботи. Наприклад, у нас є клієнт після інсульту, який дуже погано говорить. У нього також є проблеми з пам’яттю, тож запам’ятовувати вірші він не може. Тоді ми кожен рядок поєднуємо з якоюсь дією, щоб створити ланцюжок асоціацій, а також змусити кращою мірою запрацювати діафрагму. І тоді можемо видобувати звуки, складати їх в слова і речення. Коли ми показали неврологу відео, де цей хлопець говорить, лікар не міг повірити, адже був переконаний, що запам’ятовувати і говорити пацієнт не зможе», – говорить Раїса Шастун-Нестерчук.

В емоційному плані корекційні заняття з людьми з інвалідністю непрості. Головний метод роботи Раїси Василівни – це ввести клієнта в стан радості, знайти те, що йому подобається, що його веселить. 

«Головне – це працювати душею. Тоді буде результат», – підсумовує Раїса Шастун-Нестерчук.

Дізнатися більше про послугу логопеда та інші послуги Центру реабілітації «Гармонія», можна за номером: (0432) 507-504 або за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5.

Джерело: ВМР



Переглядів: 398
Поширень: 0

Останні новини