Муніципальні рекрутингові центри Вінниці: результати перших тижнів роботи

Сергію – 28 років і вже більше вісьми з них він живе за сотні кілометрів від дому через війну на Сході. Чоловік оселився у Вінниці, і зараз він один з перших, хто через вінницькі Муніципальні центри рекрутингу доєднується до лав ЗСУ. Підписав трирічний контракт і служитиме в 120 бригаді територіальної оборони. Каже, обрав рекрутинговий центр через можливість самостійно визначати частину та професію для служби.

«Власне, про військову службу на контрактній основі на посаді офіцера морально-психологічного забезпечення я думав давно, напевно, ще з 2017 року, а тут така можливість з'явилася. Я – педагог за освітою. В мої обов'язки входитиме забезпечення належного морально-психологічного стану в підрозділі, вирішення поточних проблем особового складу», – розповідає майбутній військовослужбовець.

Усіх добровольців консультують рекрутери, які мають військовий досвід, але за станом здоров’я не можуть бути на передовій, хоча прагнуть бути корисними армії та державі.

Як розповідає сержант 168-го батальйону, 120-ї бригади територіальної оборони Олександр Царевський, після того як людина звернеться до рекрутаційного центру, рекрутери спільно з нею обирають, як саме вона може долучитися до ЗСУ. Беруться до уваги мотивація людини та бачення, ким вона хоче бути, фізичні навички, обмеження по здоров'ю, освіта, досвід роботи.

«Ситуація загострюється, людей не вистачає, тому рішення назріло. Більш того, мої знайомі, котрі є волонтерами, які активно працюють з 120 бригадою ТРО, порекомендували звернутися до рекрутингового центру. Тож я подивився анонси, коли вони відкриваються, і подумав, що в такий спосіб можна, власне, зберігаючи контроль над власним життям та власним вибором, долучитися до війська», – каже Сергій.

Серед людей, які звертаються до рекрутингових центрів, є й ті, які уже мають бойовий досвід, зокрема, участники в АТО/ООС, серед яких і обмежено придатні, які зараз готові повернутися в армію. Жінки теж долучаються ЗСУ. Це психологи, кухарі, лікарі, адміністратори. Фактично, кожна четверта кандидатка – жінка. Половина охочих долучитися до ЗСУ – віком до 35 років, інша – від 35-55 років.

  Координатор Муніципальних рекрутингових центрів Роман Ковальський

«У нас тут немає ніякого примусу, є просто цивілізоване спілкування наших військових інструкторів, які пройшли війну, які бачили цю війну та які можуть реально розказати, які шанси у людини потрапити в той чи інший підрозділ та допомогти обрати підрозділ, який найкраще підійде кандидату, – розповідає координатор Муніципальних рекрутингових центрів Роман Ковальський. –Якщо людина уже має ту чи іншу військову спеціальність, то вона іде на неї. Якщо ж такої немає, то після проходження базового навчання вона отримує посаду, наприклад, стрілка, а вже далі у підрозділі, куди вони потрапляють, залежно від навичок та вміння комунікувати отримує ту посаду, яку прагне. Тобто люди можуть самі обрати собі спеціальність».

У Вінниці Муніципальні рекрутингові центри діють на базі Прозорих офісів міста та працюють за їхнім графіком роботи. Це пілотний проєкт Вінниці. Ініціатива їхнього створення – місцева та реалізується за сприяння 120 бригади Сил ТрО. Муніципальні рекрутингові центри покликані сприяти мобілізації.

Більше інформації можна дізнатися за адресами: просп. Космонавтів, 30; вул. Замостянська, 7; вул. Брацлавська, 85.

Або за номерами телефонів: 097-953-60-32;

098-278-66-70;

067-975-04-80.

Джерело: ВМР



Переглядів: 434
Поширень: 0

Останні новини