Вінницький борщ на вишні включили до Європейської збірки рецептів: особливий рецепт

Борщ на вишні включили до збірки рецептів з прогресивних міст і регіонів Європи, яку цього року видала PES Group у Брюсселі (Бельгія). Це проєкт, в якому місцеві політики з різних країн Європи представили особливі для них страви.

Борщ з вишнями

Збірка називається «Cook, Eat, RepEat» і містить 100 сторінок з рецептами більше 50 страв з 20 країн Європи: Австрії, Бельгії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Ірландії, Італії, Люксембургу, Мальти, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, Іспанії і Швеції. Серед них є й рецепт страви від федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца (страва Senfeier – яйця в гірчичному соусі).

Збірка «Cook, Eat, RepEat»

Україну (яка не є наразі членом PES Group) у цій збірці рецептів представила Світлана Ярова – депутатка ВМР і заступниця директора КП «Інститут розвитку міст», яка проходить стажування в рамках програми Young Elected Politicians в Європейському комітеті регіонів. Вона обрала рецепт борщу з вишнями, який є давньою українською стравою і гастрономічним спеціалітетом Поділля.

«Минулого року я подалась на програму Young Elected Politicians (“Молоді обрані політики”) від Європейського комітету регіонів, і з травня 2023 по травень 2024 року є стажеркою цієї програми у політичній групі PES. Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна туди включити українську страву. Обрала цей рецепт, тому що борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість подільського борщу – що він з вишнею. Його я куштувала від авторки рецепту – Олени Павлової, а також в кількох ресторанах Вінниці. Гадаю, коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати», – розповіла Світлана Ярова.

Щодо самого рецепту від гастродослідниці Олени Павлової, то його взято з каталогу гастрономічної спадщини культурного маршруту Camino Podolico «Шлях має тривати», створеного торік за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.

«Борщ на вишні готувала колись моя бабуся Зінаїда Миколаївна. Це було на Старому місті у Вінниці, і це був сезонний борщ. Він виходив дуже вишуканий. Бабуся вважала, що це такий панський борщ, – каже Олена Павлова. – Згодом, коли я вже почала пошуки для меню ресторану за творами письменника, то з оповідання “Дядько та тітка” дізналась про Зарванецький борщ. Я поїхала в Зарванці поговорити з місцевими жителями, і виявилося, що влітку там також варили борщ з вишнею. А потім, коли до мене звернулися з проєкту “Вінницький стандарт гостинності”, я зрозуміла, що якщо ця страва може бути фішкою меню ресторану “Коцюбинський 220”, то чому б їй не стати фішкою взагалі Вінниці. Тим більше, що ми маємо мікрорайон Вишенька, маємо садибу “Вишня” Миколи Пирогова, маємо вишню в кожному дворі, і навіть “Дерево Свободи” на Майдані Небесної Сотні - це також вишня. І я зрозуміла, що вишня - це фактично такий невидимий, незримий, але дуже важливий оберіг Вінниці».

Джерело: ВМР



Переглядів: 413
Поширень: 0

Останні новини