У Чорнобильському заповіднику оселився червонокнижний пугач: чим він унікальний

Працівники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника нещодавно повідомили про ще одну новину – на його території оселилася унікальна червонокнижна птаха родини совових, а саме пугач.

Одну з найбільших сов України співробітники Заповідника помітили ще кілька років тому в недобудованій градирні 3 черги, яка мала охолоджувати 5 і 6 енергоблок ЧАЕС. Споруда – величезна: діаметр основи – 126 метрів, а висота, якби добудували, сягнула б 150 м.

І пугачі чомусь облюбували це місце. Навіть облаштовували тут своє гніздо. На жаль, був зафіксований випадок, коли пташеня загинуло, впавши з висоти…

Однак велику сову це не зупиняє. Чомусь їй подобається така височінь. Про це пишуть на Facebook-сторінці заповідника.

Фото Сергія Домашевського

Пугач звичайний – це одна з найбільших сов. Його легко розпізнати за своїми розмірами, темним дзьобом, опереними до кігтів лапами та пір'євими «вушками», які нахилені назовні. У дорослого птаха верх темно-бурий з жовтуватими і білуватими плямами, низ вохристий з темно-бурими широкими поздовжніми рисками. Молодий птах має подібне забарвлення. Очі великі, круглої форми з чорними зіницями.

В Україні налічують близько 200 пар, з них не менше 110 пар на сході країни. Приблизно на половині постійних гніздових ділянок розмноження не спостерігається, можливо, через те, що один з птахів пари гине. На чисельність негативно впливають переслідування людиною, розлякування самок на ранніх стадіях насиджування (кидають кладку), загибель на лініях електропередач.



Переглядів: 391
Поширень: 0

Останні новини