Житель Вінниччини став учасником цьогорічної Української антарктичної експедиції

Василь Прокопенко з села Буцні, Жмеринського району, що на Вінниччині, став учасником 29-ї Української антарктичної експедиції, яка 11 березня вирушила на станцію «Академік Вернадський». Загалом в команді 14 учасників, серед яких четверо - жінки. Про це повідомляє Вінниця.Info.

У складі цьогорічної експедиції 9 вчених - по 3 біолога, метеоролога та геофізика та 5 представників команди життєзабезпечення - лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік, дизеліст-електрик. Житель Вінниччини, полярник, Василь Прокопенко працюватиме в команді життєзабезпечення, він дизеліст-електрик.

Інформацію опубліковали на сайті Національного антарктичного наукового центру.

Спочатку учасники експедиції автобусом до Польщі, потім авіарейсом до Чилі, а далі з порту Пунта-Аренас криголамом «Ноосфера» прядо до Антарктиди.

«Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів – на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але попри всі складнощі, ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед нинішнім, для якого Антарктика – це вікно в світ глобальної науки, ні тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи», – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.


Переглядів: 419
Поширень: 0

Останні новини