Президент України підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу». Він спрямований на збереження генофонду українського народу та регулювання соціального захисту військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство). 

Про це повідомляє Укрінформ.

Згідно з цим законом, репродуктивні матеріали загиблих або визнаних померлими осіб будуть зберігатися безоплатно протягом трьох років після їх смерті. Подальше зберігання може бути продовжене за рахунок іншої особи, яку вказала особа щодо власних репродуктивних клітин. 

Фізична особа, яка здійснила розпорядження на випадок своєї смерті, має право вирішувати, яким чином використовуватимуться її репродуктивні клітини після смерті. Якщо такі клітини використовуються для зачаття дитини, особа, яка здійснила відповідне розпорядження, визнається батьком або матір'ю народженої дитини. 

Закон також визначає, що засвідчене нотаріально волевиявлення особи до введення в дію цього закону є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.



Переглядів: 292
Поширень: 0

Останні новини