Данія надасть новий пакет військової допомоги Україні на суму майже 250 млн доларів

Данія та Україна уклали безпекову угоду, відповідно до якої Данія зобов'язується надавати підтримку Україні протягом десяти років. 

Як повідомляє редакція zaxid.net, Данія також надасть військову допомогу на 1,7 млрд данських крон (247 млн доларів). Туди увійде протиповітряна оборона, дрони та артилерійські снаряди. 

Під час брифінгу з міністром оборони Данії, Троельсом Лундом Поульсеном, прем’єр-міністерка країни Метте Фредеріксен оголосила, що Данія уклала угоду про безпекове зобов'язання з Україною. Ця угода передбачає надання військової та цивільної підтримки Україні з боку Данії.

Одночасно з цим оголошенням Метте Фредеріксен повідомила про надання п’ятнадцятого пакету допомоги для України на суму майже 250 млн доларів. Цей пакет включатиме закупівлю:

систем ППО,  безпілотників, 15 тисяч артилерійських снарядів.

«Це найсерйозніша ситуація з політикою безпеки з часів закінчення холодної війни. І ми, з боку уряду Данії, не можемо не підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не встоїмо разом, Україна не встоїть, і потенційно Європа також», – заявила Метте Фредеріксен.

З початку повномасштабного вторгнення, Данія надала значну підтримку Україні на загальну суму 34,5 млрд данських крон (понад 5 млрд доларів). Крім того, країна також виділила понад 440 млн доларів на цивільну допомогу.

Ця допомога включає постачання: 

407 ракет Stringer,  частин авіаційної зброї,  засобів для розмінування,  понад 100 танків Leopard 1,  14 танків Leopard 2,  54 бронетранспортери М113, артилерійські снаряди. 

Крім того, Данія зобов'язалася поставити Україні винищувачі F-16 американського виробництва. За даними данського уряду, 19 таких літаків прибудуть влітку 2024 року.

Нагадаємо, що 8 лютого Данія також оголосила про надання Україні всієї своєї артилерії та боєприпасів, але точна кількість цього озброєння наразі залишається невідомою.



Переглядів: 432
Поширень: 0

Останні новини