З початку повномасштабного вторгнення 90% українських компаній відновили роботу

З початку повномасштабного вторгнення 90% українських компаній відновили роботу, йдеться у дослідженні програми розвитку ООН.

Після повномасштабного вторгнення 64% українських мікро-, малих та середніх підприємств призупинили або повність закрили діяльність. Серед тих, хто призупинив роботу бізнесу на початку 2022 року, 84% компаній змогли часково відновити роботу впродовж шести місяців.

Станом на жовтень 2023 року 9,6% підприємців, які призупинили свою діяльність, досі мають ризики втратити бізнес. Проте станом на четвень 2022 року, відсоток компаній, які перебували під загрозою закриття або зупинили діяльність становив 46,8.

Найбільше фінансових втрат зазнало будівництво та сільське господарство. А телекомунікації, маркетинг, консалтинг та дизайнерські послуги постраждали найменше.

Підприємства, які розташовані у східних та південних регіонах України, зазнали у 1,5 рази більших збитків, ніж підприємства у західній частині країни. Приблизно чветрь компаній користувались державними чи міжнарожними програмами допомоги бізнесу.

У економіці України мікро-, малий та середній бізнеси становлять 99,98% усіх суб’єктів господарювання, а також забезпечують 74% усіх робочих місць і створюють 64% доданої вартості.

«Незважаючи війну, що триває, підприємства успішно адаптувалися до ситуації та зберегли фінансову стабільність. Більшість компаній звітують про пов’язані з війною фінансові втрати у розмірі до 100 тисяч доларів», – йдеться у звіті.

Більшість компаній не планують скорочувати персонал, «вбачаючи у людському ресурсі передумову для поступового відновлення економіки у 2024 році», – зазначають у дослідженні.

 



Переглядів: 424
Поширень: 0

Останні новини