Лікування фантомних болей у військовослужбовців у Вінниці: реабілітація завдяки новітніми підходами та передового обладнання

У Вінниці відкривається реабілітаційний центр для військовослужбовців,  які страждають від хронічних та фантомних болей. Нові підходи до лікування включають застосування віртуальної реальності. 

Раніше на тому місці був звичайний підвал, який не відповідав вимогам, але наразі, це сучасний реабілітаційний центр для  військовослужбовців. Один із засновників, ветеран Святослав Ніколайчук, зауважує, що центр з інклюзією та використовує передове обладнання. Робота тут зосереджена над фантомними болями, що виникають при втраті рук або ніг, а також над іншими бойовими травмами.

Про це повідомляють Подробиці.

"Фантомний біль виникає тоді, коли ветерани втрачають під час бойових дій кінцівки, але тіло відчуває, що вона є і від того виникають болі. І лікування болю, зокрема після важких контузій, травмувань, тобто таке обладнання в нас також є. І це безкоштовно для ветеранів. Тому що ситуація така, що коли вони проходять лікування в системі державних закладів реабілітаційних, їм надають базові всі послуги і протезування, і так далі, а потім вони повертаються додому. В свою громаду, і якщо в людини є цей фантомний біль - він вже на десятиліття. І от саме тут вступаємо ми і допомагаємо цей біль, наприклад, або мінімізувати, або є випадки, коли під час лікування він пропадає взагалі", - повідомляє Святослав Ніколайчук.

Лікуватимуть фантомний біль за допомогою віртуальної реальності, або віару. Нікіта, ветеран російсько-української війни, який був сапером-розвідником. Він отримав поранення під Бахмутом. Чоловік розповідає, що він пройшов усі етапи лікування, реабілітації та протезування. Проте, лише завдяки використанню віртуальної реальності  зміг стабілізувати свій стан. Нікіта готовий поділитися своїм досвідом з іншими військовими.

"Віар допомагає відволікти увагу від болю. Тому що мозок подає імпульс на нервові закінчення. За рахунок віар-технології можна відволіктися, тим самим ми себе заводимо у стан радості, ейфорії. Організм звикає до цього стану, і за рахунок цього, маємо результат. Також у віарі можна задавати будь-які завдання, щоб розвивати механіку рук. Бо травми бувають різні", - говорить Нікіта.

У Центрі реабілітації наразі перебувають 18 військовослужбовців, які отримують необхідну допомогу та лікування. З облаштуванням закладу та закупівлею необхідного обладнання допоміг муніципалітет та співпраця з іноземними меценатами.

"Це важливе таке питання з точки зору створення подібних просторів. Для того, щоби наші військові скоріше і психологічно й фізично реабілітовувалися. Тому що ці виклики по країні - вони досить високі. І великі. Якщо ми, наприклад, візьмемо людей, які у Вінницькій області або вихідці із вінницької області, втратили кінцівки із-за війни, то це не менше 1700 чоловік. І це потребує постійного лікування, постійної підтримки, постійної адаптації. Ну і відповідно - реабілітації", - зауважив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Планів, які впроваджуватимуть на базі центру, чимало, кажуть медики.

"Плануємо розширити наші можливості і залучити амбулаторну виїзну допомогу, в тому числі й реабілітаційну. Плюс у планах у нас відкриття нового етапу, де будуть поєднані всі можливості реабілітації, реконструктивної хірургії. В тому числі - сучасних інноваційних технік лікування та відновлення. Плюс база для подальших наукових досліджень та впровадження доказових методів реабілітації та лікування при хронічному болі та фантомному болі", - коментує Сергій Коваленко, лікар ортопед-травматолог.

Створення таких центрів нині на часі. Адже країна має підтримувати своїх захисників на всіх етапах.

"Наслідки ми будемо ще довго розгрібати. На жаль. Навіть, якщо зараз війна закінчиться, розгрібати ще дуже багато", - зазначає Нікіта Маказан, фахівець із реабілітації за допомогою віртуальної реальності.

На повну потужність заклад запрацює вже найближчим часом.



Переглядів: 440
Поширень: 0

Останні новини