Підприємці Вінниці потребують Центру підтримки малого та середнього бізнесу

Однією з ключових потреб підприємців Вінниці та області є створення Центру підтримки малого та середнього бізнесу. Адже без системної підтримки з боку влади сьогодні невеликим підприємцям стає вкрай важко зберігати робочі місця, конкурувати та долати виклики війни. Про це говорили учасники Міжрегіонального бізнес-форуму, який відбувся у Вінниці наприкінці минулого тижня. Форум провели в рамках проекту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», що реалізується за фінансової підтримки Фонду Східна Європа.

Організатор  заходу - Громадська організація «Академія успіху». Партнерами проєкту є Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінницька обласна військова адміністрація, Вінницька міська рада, Вінницький обласний центр зайнятості. Цей проєкт покликаний сприяти реінтеграції та відновленню роботи релокованого малого та середнього бізнесу у громадах Вінницької та Хмельницької областей.

Під час заходу майже 100 учасників (67 учасників офлайн та 30  онлайн) долучились до обговорення проєктів програми розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях на 2024-2026 роки.

Розробкам програм передували аналіз поточного стану розвитку МСП в регіонах, аналіз регіональних програмних документів розвитку МСП.

За словами співзасновниці ГО «Академія успіху», завідувачки кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, докторки економічних наук, професорки Ольги Дороніної, для розробки програм підтримки МСП для Вінницької та Хмельницької областей, що містять рекомендації органам влади з підтримки МСП, зокрема й релокованих, командою проєкту в вересні-листопаді 2023 р. проведено дослідження потенціалу і привабливості території щодо розвитку МСП. Його метою стало виявлення та створення сприятливих умов для розвитку МСП, підвищення його ролі у вирішенні стратегічних завдань соціально-економічного розвитку регіону шляхом консолідації зусиль місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів підприємництва, громадських організацій і об’єднань підприємців, забезпечення зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності продукції.

Учасники форуму також мали унікальну можливість обмінятися досвідом, ідеями та найкращими практиками для підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу, а також сприяння інтеграції ВПО у підприємницьке середовище.

За словами директора департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Максима Мартьянова, вже у березні на розгляд сесії буде винесено нову програму розвитку малого та середнього бізнесу 2024-2026 рр. Резолюцію учасників Міжрегіонального бізнес-форуму також візьмуть до уваги, адже вона є грунтовною  і містить корисні практичні кейси.

«Окрім тих трьох порядків підтримки, які в нас уже діють у громаді ми будем розширювати і ми маємо наміри тут іти у напрямку ваучерної допомоги. Окрім того, допомога в напрямку різноманітних навчань та тренінгів, оскільки бізнесу в напрямках HR, маркетинг, потрібен вихід на зовнішній рівень, потрібні  навички та компетенції для того, щоб бути більш ефективним,» – наголосив представник Вінницької міської ради.

Керівник проекту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», завідувач кафедри підприємництва, корпоративної і просторової економіки ДонНУ імені Василя Стуса, кандидат економічних наук, доцент Олександр Трегубов зазначив: "Кожен проєкт живе своїм продовженням. Це не просто слова, а філософія, яка веде нас вперед. Ідеї проєкту та вплив продовжуватимуть жити! Висловлюю щиру подяку команді за працю, яка зробила це можливим».



Переглядів: 403
Поширень: 1

Останні новини