Цікава статистика: кожну третю книгу купують від українських авторів

До початку повномасштабного вторгнення українці купували кожну п’яту книгу українського авторства, а у 2023 році – кожну третю, ідеться в дослідженні «Книгарні «Є».

У 2023 році серед українських авторів у «Книгарні «Є» найбільшим попитом користувалися книги Сергія Жадана, Макса Кідрука й Ілларіона Павлюка. Тимчасом як у топ-10 авторів за 2021 рік ввійшли дві українські письменниці: Юлія Ярмоленко й Галина Вдовиченко.

Попит на твори Івана Багряного зріс удванадцятеро, Підмогильного – удесятеро, Винниченка – удев’ятеро, а Симоненка – увосбмеро. Книги Тараса Шевченка, Івана Франка й Лесі Українки за 2023 рік купували вдвічі-тричі частіше, ніж у 2021 році.

Після початку повномасштабного вторгнення суттєво зріс попит на сучасну українську поезію. Продажі книг Сергія Жадана й Павла Вишебаби піднялись учетверо. Дитяча проза, яка була найпопулярнішою серед категорій книг у 2021 році, опинилася на третьому місці від загальних продажів за 2023 рік. 

«Повномасштабне вторгнення докорінно змінило книжкові смаки українців. Окрім загального зростання попиту на книги, значно підвищилася популярність українських авторів. Ми бачимо подальше зростання попиту на українське», – розповіла директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є» Лариса Гужвинська.

Також у «Книгарні «Є» відзначають зростання попиту на літературу іноземними мовами. У 2023 році книжки англійською купували майже вдвічі частіше, ніж за 2021 рік. А загалом англомовна книга зайняла приблизно 2% від всіх продажів.

Найбільше книг купували авторства Агати Крісті. У 2023 році її книг купили майже вдвічі більше, ніж Стівена Кінга чи Джорджа Орвелла. А як порівняти з кількістю продажів за 2021 рік, популярність англійських детективів зросла увосьмеро.

Попит на книги Кінга збільшився втричі, а на антиутопії Орвелла – учетверо. Також війна привернула більше уваги до творів Ремарка – продажі його творів зросли всемеро, повідомляють у книгарні.



Переглядів: 475
Поширень: 0

Останні новини