Як розпізнати ослаблення імунітету: 7 основних ознак

Наш важливий союзник і захисник нашого доброго самопочуття - імунітет. Ця оборонна система ніколи не спить, постійно відстоюючи наш організм від атак вірусів та бактерій, тим самим забезпечуючи стійкість його внутрішнього середовища. Сила та стійкість імунітету визначає, наскільки схильні ми до захворювань та як швидко можемо відновлюватися. Про це пише glamour.kyiv.ua.

Проте цей "щит" може мати слабкі місця. Існує безліч причин для цього (стрес, неправильне харчування, шкідливі звички і т. д.), але зараз ми не будемо говорити про це. Терапевт Наталія Деменко поділилася ознаками порушення роботи імунітету, які можуть бути важливими причинами для звернення до лікаря та уважнішого ставлення до свого способу життя.

Часті простуди та довготривале хворіння У нормі кожен з нас хворіє на ГРВІ (поширено відому як простуда) приблизно один-три рази на рік (у дітей - близько 4-5 разів). При цьому одужання настає вже протягом 3-7 днів - все залежить від тяжкості симптомів. Однак, якщо ви хворієте частіше та на довший час (симптоми не зникають через кілька днів, а тільки через тиждень як мінімум), і, крім звичайних симптомів, таких як біль у горлі, нежить та кашель, у вас розвиваються ускладнення у вигляді бронхіту, синуситу та інших, це вже може свідчити про імунодефіцитні стани. Тому не соромтеся звертатися до терапевта або сімейного лікаря, і, можливо, до імунолога.

Довге загоєння порізів Окрім тривалого відновлення після захворювань, у людей із ослабленим імунітетом також може тривати довго загоювання різних порізів, садна та інших травм. При цьому уражені ділянки можуть тривалий час залишатися запаленими і приносити значний дискомфорт. Так відбувається, коли до травмованої ділянки повільно або в недостатній кількості потрапляє багата на поживні речовини кров, необхідна для відновлення уражених клітин.

Труднощі з травленням Часті діареї, здуття живота, запори, нудота та інші неприємні симптоми з боку органів травлення також можуть стати приводом для задумування про стан імунітету. Множинні дослідження підтвердили зв'язок між імунними порушеннями та проблемами з шлунково-кишковим трактом. Так, експерти вважають, що це пов'язано зі зміною кількості Т-клітин, які є частиною лімфатичної системи і відіграють важливу роль у функціонуванні імунної системи.

Збільшена дратівливість Відомо, що стрес негативно впливає на стан імунітету. Проте є і зворотний зв'язок - при зниженні імунітету вразливість до стресу стає вищою, тому пацієнти зі зниженою його функцією стають більш дратівливими, емоційними та схильними до стресу.

Постійна слабкість та сонливість Відчуття "розбитості" після нормального сну цілком природне. Проте такий стан після достатнього відпочинку також повинен налаштовувати на обережність. Справа в тому, що це може свідчити про те, що імунна система ослаблена і працює в режимі перенавантаження, відтягуючи на себе енергетичні ресурси організму.

Непереборна тяга до солодкого Нестримне бажання поїсти або випити солодкого також може свідчити про проблеми з імунітетом. Це може означати гостру нестачу деяких життєво важливих речовин (зокрема магнію, хрому, фосфору та деяких вітамінів), що призводить до виникнення незвичайних гастрономічних прагнень.

З'явилися зморшки або висип Як відомо, шкіра - наш найбільший орган, і саме вона може першою реагувати на негативні процеси в організмі. Так, на порушення в роботі імунної системи вона часто відгукується висипаннями, лущенням, потемнінням і дрібними зморшками, особливо в області активної міміки.



Переглядів: 349
Поширень: 0

Останні новини