У Вінницькому обласному художньому музеї триває виставка молодих художників "Сюжети та портрети"

Нещодавно, 2 лютого, у Вінниці, в обласному художньому музеї відбулася презентація першої виставки молодих художників з Вінницької дитячої художньої школи. Виставка отримала назву "Сюжети та портрети" і включала в себе 60 творів. Юні автори прагнуть пізнати та розкрити в сучасних творах мистецтва культурне та національне багатство України.

Директорка школи, Наталія Стафійчук, відзначила, що більшість робіт мають виразну українську тематику, а особливістю виставки стали незвичайні колажі. Заходу надали підтримку департамент культури Вінницької міської ради та департамент гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації.

«Ці зображення в аплікативній формі створені з вирізок із газет, журналів чи якихось інших матеріалів. Вони – непрості, але дуже цікаві. Така техніка у Вінниці рідко зустрічається на виставках, а тут ще й широко відображена патріотична тематика у роботах. Адже наші учні створили портрети Героїв України, Небесної Сотні, портрети тих, хто боронить країну зараз», – говорить Наталія Стафійчук.

Вона також розповіла, що кожна навчально-творча робота – результат вдумливого дослідження творів музейного спадку України, книг та альбомів, а в окремій композиції – сімейних архівів.

Директор Вінницького обласного художнього музею Руслан Паламаровський, підкреслив, що виставка дитячих робіт викликає позитивні емоції та спонукає до світлих думок.

«Роботи хлопців та дівчат вселяють впевненість у перемогу добра, краси та мистецтва. Ми вдячні Збройним Силам України, за можливість працювати, навчати та творити, і ми робимо це з вірою у Перемогу України», – каже Руслан Паламаровський.

Зазначимо, що експозиція вражає різноманітністю технічних засобів, зокрема тут представлені й скульптурні композиції. Серед яскравих прикладів – робота Макара Гевлича «Наполеон на перевалі Сен Бернар».

Юнак розповів, що його надихнули дві події на створення цієї роботи: «Я змалку бачив картину Жака Луї Давида, де зображений Наполеон на коні, а ще мене вразив період Наполеонівських війн, який ми проходили на уроках історії у школі, саме тому для своєї першої роботи у техніці пластики малих форм, я обрав саме цю постать».

Сюжетні, тематичні натюрморти вдало доповнюють експозицію, ілюструючи естетику побуту українців. А пластика малих форм у виставці реалізована через навчально-творчі учнівські інтерпретації відомих полотен українського живопису ІІ половини ХІХ-ХХ століть.

Викладачка художньої школи Ярослава Бондар, розповіла, що діти ґрунтовно готувались до виставки, тож тут представлені роботи, виконані олівцем, пастеллю, гуашевими та акварельними фарбами, де яскраво відображений творчий потенціал кожного автора. Натхнення на створення своїх маленьких шедеврів юні таланти черпали у діяльності видатних художників-монументалістів: Алли Горської, Михайла Бойчука, Віктора Зарецького, Сергія Кириченка.

«Ми пишаємось нашими вихованцями, адже результати їхньої роботи – це жива ілюстрація пристрасного дослідження мистецького світу, здатного вражати та надихати, – підкреслила викладачка Вінницької дитячої художньої школи Ярослава Бондар. – Художня школа – це місце, де зароджуються і плекаються юні таланти, художній музей – місце, де вони можуть заявити про себе. Тому наша виставка органічно влилася в музейний простір, і це приклад гармонійної співпраці. Тож запрошуємо всіх охочих відвідати її та насолодитися різноманітністю творчості наших учнів».

Виставка діятиме до 13 лютого.



Переглядів: 349
Поширень: 0

Останні новини