Які дані потрібно знати родичам мобілізованого?

Якщо ваша близька людина збирається на службу в ЗСУ, варто зберегти повну назву військової частини і кілька контактів побратимів. Уже безпосередньо під час бойових дій військовий може з міркувань безпеки не поширювати ту чи іншу інформацію, а на випадок позаштатних ситуацій боєць може лишити телефон людини, кому найкраще повідомити про своє зникнення, поранення чи загибель.

Про це розповіла юристка правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Анастасія Криштанович в ефірі Українського Радіо.

Вона радить близьким мобілізованого зібрати такі дані про бійця:

прізвище, ім'я та по батькові військовослужбовця; дату його народження; копію паспорта та ІПН; повну назву військової частини, де він служить, та хоча б приблизну локацію, де базується військова частина, батальйон та рота; скан-копію наказу, що бійця включили до особового складу певної частини; фото або скан-копію військового квитка – першу та другу сторінку, де є відмітка про призов за мобілізацією і де буде міститися інформація про посаду та звання військового, його облікових спеціальностей тощо; фото або скан-копію посвідчення учасника бойових дій (якщо таке вже є); мати кілька контактів побратимів.

Якщо у військового немає родичів, то на випадок надзвичайних ситуацій він може передати свої дані комусь з оточення: найкращому другові чи подрузі, партнеру, хрещеному чи хрещеній, викладачу чи тренеру.

"Коли з вами діляться будь-якими персональними даними інших військовослужбовців, то варто до цього ставитися з обережністю і з повагою: не поширювати їх, не дзвонити їм 24/7, можна поділитися різними месенджерами і просто написати цій людині", — застерегла Анастасія Криштанович.

Юристка додала, що бійці, вирушаючи на бойові завдання, залишають контактні дані того, кому треба зателефонувати в разі поранення чи будь-якої позаштатної ситуації — поранення, зникнення безвісти, загибелі.

Відповідно, і контакти побратимів чи командирів теж потрібні на випадок, коли боєць довго не виходить на зв'язок із сім'єю. Криштофович не радить бити на сполох уже через годину, але й не чекати місяць. Якщо близький не озивається тиждень, краще звернутися в його частину.

"Ситуації можуть бути різними і не завжди військові можуть повідомити близьким людям повну інформацію про те, де вони перебувають і чим безпосередньо займаються, — наголошує Анастасія Криштанович. — Дислокацію ніхто не повідомить, бо поширення такої інформації може бути небезпечним. Якщо близька людина, яка служить, написала вам, що може зникнути на 5 днів і не виходити на зв'язок – в такому разі варто набратися терпіння і чекати".


Переглядів: 475
Поширень: 0

Останні новини