Які курси обирають ветерани і ветеранки, щоб реінтегруватись у цивільне життя

Понад пів сотні заявок на один з курсів отримали впродовж доби. Ось такий інтерес у ветеранів та ветеранок Вінниці викликав проєкт «Реінтеграція ветеранів/ветеранок війни та членів їх сімей через створення освітніх можливостей». Проект реалізується ГО «Центр Поділля-Соціум» у партнерстві з DVV International Ukraine та за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Партнерською організацією виступив Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір», а також департамент соціальної політики ВМР.

«З початком війни в Україні сформувалася численна та потужна ветеранська спільнота. Зі свого боку департамент соціальної політики, за сприяння міського голови та депутатського корпусу, надає підтримку ветеранам, ветеранкам та членам їхніх родин. Одним із напрямів, зокрема, є проєкт “Помічник ветерана”, а також профорієнтаційні заходи, спрямовані на адаптацію військових до цивільного життя», – зазначає директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

169 звернень опрацювала команда проєкту, консультуючи ветеранів і ветеранок з різних питань; надала понад 350 годин експертних та навчальних послуг. Усі вони для цільової аудиторії безоплатні. З-поміж найпопулярніших напрямів: курси «Власна справа», «Англійська мова для дорослих», «Кондитерська справа», «Самооборона для жінок», «Домедична допомога». За перші неповні три місяці проєкту — понад 100 людей взяли участь у навчанні, а понад 200 осіб скористались профільною допомогою юристів, психологів, реабілітологів та бізнес-тренерів.

«Є кілька фактів, які особливо вразили команду проєкту, – розповідає Анна Моргун, голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум». – Наприклад, понад пів сотні заявок на один з курсів ми отримали впродовж доби. А дружини ветеранів – одна з найактивніших і дуже вмотивованих груп. Жінки записуються одразу на два-три напрями і справді прагнуть навчитись чомусь новому».

Люди розуміють, що знання і навички – це ресурс, який ніколи не знецінюється. В умовах війни він дає відчуття емоційної стабільності, спонукає планувати майбутнє і діє як профілактика депресивних станів.

Проєкт триватиме майже до кінця 2024 року. Розклад занять та оголошення про набір нових груп можна знайти на сторінках у фейсбук «Центру Поділля-Соціум» та «Ветеранського простору».

Із запитаннями можна звертатись до адміністраторів за номерами телефонів: +380679594065, +380981102708



Переглядів: 425
Поширень: 0

Останні новини