Зустріч Володимира Зеленського і Дональда Туска в Києві: пакет оборонної допомоги від Польщі

Україна вперше з весни 2023 року отримала новий пакет оборонної підтримки від Польщі. Про це президент Володимир Зеленський повідомив у понеділок, 22 січня, після зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Києві.

«Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України», – сказав Володимир Зеленський.

За висловами Володимира Зеленського, Україна планує використати польський кредит на закупівлю зброї. Крім того, президент розповів, що разом із Дональдом Туском обговорювали можливості спільного виробництва зброї у майбутньому, - повідомляє редакція zaxid.net.

Також було оголошено, що Польща приєдналася до декларації країн G7 щодо надання гарантій безпеки для України, про що повідомив сам Дональд Туск.

«Будемо співпрацювати і в інших форматах. Польща приєдналася до декларації G7 – ця декларація покликана мобілізувати демократичні країни на підтримку України», – написав Дональд Туск.

Під час прес-конференції Дональд Туск виголосив коротку промову, в якій висловив запевнення, що Польща продовжуватиме надавати підтримку Україні.

«Президент Зеленський знає, що в Польщі відбуваються політичні конфлікти. Це демократія. Але в питанні підтримки України немає розбіжностей – треба підтримувати Україну всіма доступними засобами в її боротьбі з Росією, адже на кону стоїть і безпека польської держави. Ми домовилися з президентом про роль Польщі, яка буде повністю підтримувати швидкий вступ України до Європейського Союзу. Я хотів би звернутися до європейських лідерів, які не до кінця зрозуміли, за що сьогодні бореться Україна (...) Будь-хто у вільному світі, хто претендує на нейтралітет, заслуговує на найтемніше місце в політичному пеклі», – заявив Туск.

У свою чергу Володимир Зеленський наголосив, що проблеми на кордоні між Польщею та Україною будуть вирішуватися спільно.

«Ми обговорили з паном прем’єр-міністром, що на рівні урядів наших держав можна розв’язати всі критичні питання, які є. І робота над цим почнеться вже найближчим часом», – сказав Володимир Зеленський.

Також Україна та Польща посилять співпрацю у енергетичній галузі: «Це стосується, зокрема, і розширення відповідної інфраструктури енергетичних зв’язків між Україною та Польщею, наші урядовці це все пропрацюють».

Крім того, прем’єр-міністр наголосив, що Польща буде активно допомагати Україні в процесі її вступу до Євросоюзу. Дональд Туск також оголосив, що Польща планує взяти участь у відбудові України, призначивши уповноваженого зі свого уряду, який буде відповідати за це питання.

Важливо відзначити, що ця подія є першим візитом Дональда Туска до Києва після його призначення на посаду голови польського уряду.



Переглядів: 410
Поширень: 0

Останні новини