Смерть від холоду: як уникнути та надати допомогу

Для організму низькі температури становлять справжній виклик. Про це пише gazeta.ua.

Тіло використовує рецептори для вимірювання температури, і при зниженні останньої воно активізує метаболізм, щоб зберегти баланс. Процеси метаболізму, які забезпечують зігрівання тіла, сильно залежать від кровообігу. Зі стисненням судин від холоду кількість крові, яка досягає клітин різних тканин, зменшується, що призводить до їхньої крихкості та болі. Початково холод впливає на екстремальні частини тіла, такі як пальці рук і ніг, ніс і вуха, а при подальшому зниженні температури тіла піддаються впливу серце, легені та мозок, що обмежує їхню функціональність.

Коли температура тіла знижується на два градуси, виникає переохолодження, що викликає ще активнішу реакцію організму для захисту. Це виражається в підвищенні тонусу м'язів, що призводить до тремтіння тіла.

При температурі тіла 32 градуси тремтіння припиняється, що свідчить про енергетичний дефіцит в організмі. Це означає, що вже недостатньо енергії для того, щоб тіло продовжувало тремтіти. У цій фазі мозок і нервові закінчення припиняють передачу сигналів, що призводить до оніміння в руках і ногах. Біль відступає, але людина втрачає здатність рухатися та спілкуватися.

При температурі тіла нижче 29,5 градуса головний мозок припиняє функціонування, і людина втрачає свідомість. У цьому стані серцебиття зменшується з 60 ударів на хвилину до 1-2 ударів. Кров не перекачується по тілу достатньо швидко, що, в більшості випадків, призводить до смерті від холоду.

Холод може бути небезпечним, і переохолодження - однією з основних загроз (поруч з переломами кінцівок), що існують взимку. Переохолодження може бути локальним (обмороженням) або загальним (замерзанням). Локальне обмороження проходить кілька стадій, включаючи відчуття оніміння, поколювання та появу пухирців із прозорою рідиною.


Теги: морози

Переглядів: 500
Поширень: 0

Останні новини