Понад 25 українських журналістів лишаються в полоні РФ

Як пише Суспільне, голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вчора,10 січня повідомив, що в російському полоні залишаються понад 25 журналістів. Це некомбатанти, Росія має відпустити їх без жодних умов.

Про це він сказав на зустрічі з Комісією журналістської етики.

Захист прав журналістів — пріоритет для роботи комітету.

"За оновленими даними, понад 25 ваших колег перебувають у російському полоні. Це некомбатанти, вони просто виконували свою роботу. За законами ведення війни, вони не мали б бути в полоні в принципі", — каже Юрчишин.

Один аспект роботи — максимально залучати світову спільноту, аби звернути їхню увагу на проблему і зрештою звільнити цих журналістів, інший аспект — готувати спільно з моніторинговими організаціями, з журналістськими асоціаціями компонент про відповідальність у Міжнародному кримінальному суді за злочини щодо свободи слова. Також працюють спільноти журналістів усередині України — для того, щоби зробити національне законодавство жорсткішим проти злочинів перешкоджанню свободі слова.

"Не лише Росія, на жаль, заважає якісній роботі журналістів. Ми маємо падіння відсотка розслідувань злочинів проти журналістів майже на 80% у 2022 році, якщо порівняти з 2021 роком", — додав голова комітету.

Він каже, що триває робота з МВС, Нацполіцією та генпрокуратурою, аби такі справи розслідували.



Переглядів: 377
Поширень: 0

Останні новини