Нищили все на своєму шляху: у Вінниці відкрилась виставка воєнних злочинів окупантів в Маріуполі (деталі)

Сьогодні в холі Вінницької міської ради розпочалася пересувна виставка під назвою "Вписані в історію. Зруйновані війною", яка розкриває трагічну долю пам'яток Маріуполя, пошкоджених під час вторгнення ворога. Експозиція включає фотографії культурних та історичних об'єктів до та після повномасштабного вторгнення. Це вже дев'яте українське місто, де представлено цю виставку, і це стало можливим завдяки підтримці Центру переселенців "Я – Маріуполь" та департаменту культури Вінницької міської ради.

Євген Сосновський, фотограф, який задокументував події в Маріуполі під час окупації, незважаючи на небезпеку продовжував свою роботу. Він зафіксував варварські вчинки російських загарбників На щастя, йому вдалося виїхати та вивезти свій фотоархів, який збирав із 2014 по 2022 роки. Фотографії його робіт, а також знімки з архіву Маріупольського краєзнавчого музею, стали основою виставки "Вписані в історію. Зруйновані війною", яка подорожує від міста до міста, розкриваючи масштаби воєнних злочинів російських агресорів. Експозицію створили переселенці із Міста Марії в межах проєкту «Маріуполь. Культурна деокупація».

Драматичний театр, Будинок із годинником, Палац культури «Молодіжний», синагога, костел, Краєзнавчий музей… Перші відвідувачі виставки з болем вдивляються у їхні обриси, що нині нагадують радше ілюстрацію апокаліпсису. Серед тих, хто прийшла подивитися на світлини і переселенка з Маріуполя Наталія Іванова. Жінка ледь стримує сльози. Каже, працюючи в школі часто водила учнів на екскурсії рідним містом.

«Серед пам’ятних нашому серцю місць – драматичний театр. Відвідувала його з дитинства, а потім із дітьми не раз сюди приходили. Кожна вистава була справжньою подією для нас, – розповідає Наталя. – Коли почули, що театр знищено відразу навіть не повірили, бо не вкладалося в голові як таке можна було зробити… Коли виїздили із міста, побачили все на власні очі».

Не стримує своїх емоцій і переселенка Поліна Гуркіна: «Українці повинні побачити весь той жах, який вчинили так звані російські «асвабадітєлі»… Вони не шкодували ні бомб, ні снарядів. Нищили в Маріуполі все на своєму шляху».

206 історичних будівель, 106 пам’ятників історії та монументального мистецтва, 33 археологічних пам’яток, 24 мозаїчних полотна – це те, що складало самобутню палітру Маріуполя. Складало, бо на тепер більшість із них зруйновано чи пошкоджено.

Керівниця Центру «Я – Маріуполь» Олена Швидка розповіла, що головною метою виставки є збереження пам’яті. «Маріупольці щиро вдячні Вінниці за теплий прийом, за те, що Вінниця стала другою домівкою. Але в серці кожного з нас є мрія та надія на деокупацію нашого міста. Ми прагнемо відродити нашу історичну спадщину, зруйновану російськими терористами», – додала вона.

Представлена виставка – це свідчення масштабності злодіянь російської федерації. Їх має побачити весь світ, переконана Аліна Рашевська, фахівець культурних проєктів Центру «Я – Маріуполь».

Дівчина каже: «Дуже важливо нагадувати, що нині в Україні триває війна, і які наслідки вона несе. Обов’язок усіх нас як українців – розповідати правду про війну всьому світу, пам’ятати і передавати із покоління в покоління. А ще робити все для допомоги нашим військовим, підтримувати нашу країну, бути згуртованими та об’єднаними».

Як зазначили організатори, експозиція складається 32 стендів. Щоб вінничани мали змогу побачити їх усі, виставка у холі Вінницької міської ради триватиме протягом двох тижнів.



Переглядів: 442
Поширень: 0

Останні новини