За даними Національного банку України, міжнародні резерви країни за 2023 рік збільшилися на 42%

Станом на 1 січня 2024 року, міжнародні резерви України оцінюються приблизно в 40,5 мільярда доларів, повідомлено Національним банком 5 січня. За даними банку, у грудні 2023 року ці резерви збільшилися на 4,4% порівняно з листопадом завдяки валютним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти та зовнішньовалютні платежі, здійснені країною, як пише radiosvoboda.org.

Також, Національний банк України провадив операції на валютному ринку, здійснюючи чистий продаж валюти на суму 3,55 мільярда доларів у грудні, що є на 1,4% більше, ніж у листопаді. Зауважується, що зростання інтервенцій було спричинене сезонною активізацією бюджетних витрат наприкінці року.

Упродовж 2023 року міжнародні резерви України зросли на 42%, зокрема за рахунок світової фінансової підтримки, яку країна отримала від міжнародних партнерів. За даними банку, найбільша фінансова допомога прийшла від Європейського Союзу - 19,7 мільярда доларів.

Національний банк також наголошує, що завдяки міжнародній допомозі та розміщенню валютних облігацій внутрішньої державної позики на суму близько 4,5 мільярда доларів, вдалося компенсувати чисті інтервенції, фінансувати обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті та підтримати рівень міжнародних резервів, необхідний для забезпечення стабільності валютного курсу.

За оцінками Нацбанку, поточний рівень міжнародних резервів забезпечує фінансування імпорту протягом 5,4 місяців у майбутньому. У жовтні 2023 року Національний банк оголосив про впровадження керованої гнучкості обмінного курсу через стабільний прогрес у зниженні інфляції. Однак, в 2024 році, за очікуванням банку, можливе певне зростання інфляції через збереження високих ризиків.

Також, в грудні Євросоюз виплатив Україні останні 1,5 мільярда євро з пакету підтримки на 2023 рік. На саміті у грудні лідери ЄС планували затвердити фінансову підтримку для України до 2027 року в розмірі 50 мільярдів євро, але цей пакет був заблокований Угорщиною. Повідомляється, що лідери ЄС планують повернутися до цього питання наприкінці січня 2024 року.



Переглядів: 339
Поширень: 0

Останні новини