У стінах Вінницького ліцею №18 відкрили музей бойової слави "Війна. Я її бачив": які експонати представлені

Нещодавно в Вінницькому ліцеї №18 відкрили музей "Війна. Я її бачив", який розташований на одному з поверхів школи. Більшість експонатів та прапорів у музеї – це подарунки військових. Тут представлені шеврони, інформаційне табло з історією українських міст-героїв, які витримали обстріли терористів, а також військова амуніція. 

За словами директорки ліцею, Катерини Поджаренко, на створення музею бойової слави значною мірою вплинув Фонд громади "Подільської громади".

«Нещодавно наш ліцей переміг у конкурсі Фонду та отримав грант на втілення ідеї, – зауважила вона. – Якщо говорити про те, що сьогодні ми бачимо перед собою, то усе – це особисті речі, які передали школі бійці, серед них – випускники ліцею».

У музеї також можна побачити панно під назвою "Україна буде жити", яке було створене самими учнями школи. Одним із центральних елементів колекції є символи українського духу, такі як бойовий гусак, пес Патрон та Берегиня українського народу.

Учень 9 класу, Артем Ковальов, який приймав участь у створенні цього панно, поділився своїми враженнями.

«Взагалі, я дуже люблю малювати. Цього разу зобразив пса Патрона, який захищає нас від мін та вибухівок. Через десятки років наші діти будуть дивитися на цей малюнок і згадувати ці події як частину нашої історії», – зауважив юнак.

Крім того, в межах музею діє фотовиставка «Vinnytsia Strong». Наразі в експозиції – світлини наслідків трагічного дня Вінниці 14 липня 2022 року.

«На одній зі світлин ми бачимо фото дівчинки, яка у той час опинилась біля місця обстрілу. На жаль, від побаченого вона перестала розмовляти, – сказала директорка ліцею №18 Катерина Поджаренко. – Таких історій в Україні тисячі, тому про них треба говорити й демонструвати їх усьому світу, щоб після української Перемоги наші нащадки впродовж всього життя пам’ятали, хто хотів знищити нашу націю».

Як підсумувала директорка департаменту освіти Оксана Яценко, у кожній школі вже відкриті куточки пам’яті, в яких вшановують випускників та працівників школи, котрі поклали своє життя на вівтар Батьківщини й полягли за майбутнє нашої держави.

«Відкриття такого музею – це ще один крок до увіковічення пам’яті жертв війни та пам’яті Героїв, жертв війни, хто сьогодні невпинно борються за нашу України», – прокоментувала директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.



Переглядів: 437
Поширень: 0

Останні новини