Дике стадо свійських тварин: особливості життя здичавілих корів у Чорнобильському біосферному заповіднику

В Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику проживає стадо здичавілих корів.  Тварини проживають в заповіднику вже сім років. Початково їх тримали «самосели» в місті Чорнобиль та селі Луб’янка. Після смерті господарів, у 2016 році, тварини живуть і розмножуються без втручання людей, витримуючи навіть сніг та сильні морози, - повідомляє редакція BBC Україна.

Перед повномасштабною війною стадо налічувало близько 20 голів, і вони вдало адаптувалися до нового життя. Екологи, використовуючи фотопастки, слідкують за тваринами, які навчилися виживати в дикій природі, подібно їхнім предкам – турам. Корови виглядають здоровими і добре годуються, не стикаючись з проблемами у пошуку їжі. Узимку вони викопують суху траву копитами для харчування та використовують покинуті будівлі, щоб сховатися від вітру й опадів.

Стадо вміє захиститися від хижаків. «Окремо взята корова, теля та навіть бик не здатні протистояти вовчій зграї. Але коли вся череда корів під керівництвом досвідченого бика об’єднається в структурований гарем, де кожен знає своє місце, їм не страшні вовки», - розповідають у заповіднику.

Відзначаючи відмінність від звичайної сільської череди, експерти вказують на цілісність та злагодженість дикого стада. Зокрема, особливу увагу природоохоронці приділяють захисту молоді. Телятам відводять найбезпечніше місце - між бугаєм та дорослими коровами.

Додатково екологи  зазначають, що потреба в доїнні відпала, оскільки цикл лактації корів нормалізувався і тепер взаємодіє з народженням телят. Таким чином, коли корови зустрічають людей, вони вибирають тікати у хащі, а бик, який йде останнім, не атакує людину.

Природоохоронці отримали інформацію про найбільшу загрозу для корів, яка полягала в тому, що тварини потрапили в одну з хат, а двері зачинилися зсередини.

«Добре, що їх, напівживих, знайшли та визволили лісники. Тварини ледь допленталися до води і довго там пили воду», - розповідали в заповіднику.



Переглядів: 38521
Поширень: 1

Останні новини