"Сімпсони", "Сутінки" і "Телепузики": що найчастіше шукали люди в Google за 25 років

Після публікації найпопулярніших Google-трендів 2023 року, компанія випустила "капсулу часу" — найпопулярніші пошукові запити за 25 років.

Суспільне Культура дослідило, що найчастіше ґуґлили люди за ці роки.

Google Trends у цій капсулі зібрав по 5 найпопулярніших запитів кожного року з 1999-го до 2023-го у 12 категоріях. Алгоритм виокремив людей, телешоу, серіали чи фільми, які мали певний культурний вплив із року в рік.

У компанії розповіли, що добірка не відзначає абсолютно всі знакові явища цих років, але демонструє загальні тенденції та віяння за чверть століття.

Дитячі шоу

У категорії дитячих мультфільмів та шоу найдовше топ очолювали:

"Телепузики" — британський дитячий телевізійний серіал виробництва BBC. Телепузики — це чотири персонажі серіалу: людиноподібні плюшеві істоти, з антенами на головах і телеекранами на животі. "Губка Боб Квадратні Штани" — культовий американський мультсеріал від телеканалу Nickelodeon. Він очолював рейтинги пошукових запитів протягом 10 з останніх 20 років, зазначають у Google. Наприкінці 2010-х він ненадовго втратив лідерство, поступившись наступному мультфільму. "Свинка Пеппа" — британський дитячий анімаційний телевізійний серіал. "Леді Баґ і Суперкіт" — французький анімаційний телесеріал про супергероїв. Мультфільм стрімко вирвався у лідери у 2020 році.

Крім того, у рейтингу часто з'являвся російський мультфільм "Маша і ведмідь".

"Маша і ведмідь" у рейтингу. Скриншот із Google Trends

Реаліті

Серед реаліті найчастіше шукали шоу "Великий брат" — американський проєкт, який заснований на однойменному голландському реаліті-шоу. Він отримав свою назву від персонажа роману Джорджа Орвелла "1984".

Але часто рейтинг очолювали романтичні шоу на кшталт "Острова кохання", "Кохання наосліп" та "Холостяка". Інколи на топ підіймалися талант-шоу — "Американський ідол" та британський Х-Factor.

А з 2014 року топ кілька разів очолював російський проєкт "Дом 2".

Російський "Дом 2" очолював рейтинг пошуку серед реаліті-шоу. Скриншот із Google Trends

Серіали

"Сімпсони" стали не тільки найдовшим, але й одним з найпопулярніших серіалів за останні 25 років — вони майже ніколи не полишали рейтинг.

Також топ запитів очолювали "Щоденники вампіра", "Лузери", "Ходячі мерці". У 2015 році список очолила "Гра престолів", яка трималася там аж до 2019, але й надалі не полишала перелік 5 найпопулярніших запитів.

У 2023 найпопулярнішим серіалом була "Венздей".

"Сімпсони" дуже довго очолювали рейтинг запитів. Скриншот із Google Trends

Аніме

З моменту виходу у 2002 році аніме "Наруто" та його продовження "Наруто: Ураганні хроніки" залишаються головною анімацією протягом останніх двох десятиліть.

Також дуже довгий час рейтинг запитів очолював аніме-серіал Dragon Ball Z, адаптація останніх 325 глав манґи Акіри Торіяма Dragon Ball — він тримався аж до 2009 року.

А з 2021-го рейтинг запитів очолила "Атака титанів".

Відеоігри

Ігри World of Warcraft та Minecraft найдовше поспіль утримували позиції найпопулярніших, остання очолювала рейтинг з 2012 до 2017 року. На якийсь час у рейтингу запитів їх посунула гра Fortnite.

Але у 2022 році гра Wordle очолила трендові чарти майже одразу після релізу, що стало феноменом, на думку Google.

Фільми

Майже жоден фільм не очолював рейтинг запитів у Google більше ніж 1 раз. Виняток становили тільки мультфільм "Крижане серце", обидві частини якого стали найпопулярнішими у рік виходу та "Сутінки", які очолювали список кілька років поспіль.

Фільм "Сутінки" найдовше лишався на 1 місці запитів. Скриншот із Google Trends

Найрейтинговішими запитами серед фільмів були:

"Історія іграшок 2"; "Люди Х"; "Гаррі Поттер і таємна кімната"; "Людина-павук"; "Володар перснів"; "Зоряні війни"; "Трансформери"; "Аватар"; "50 відтінків сірого".

У 2023 році список очолили стрічка Ґрети Ґервіґ "Барбі" і байопік Крістофера Нолана "Оппенгеймер".

Платформа також пропонує усім охочим пройти невеликий квіз із шести запитань, що дозволить визначити їхню персональну "капсулу часу".


Переглядів: 410
Поширень: 0

Останні новини