Хібукі-терапія у Вінниці: груднева терапія у формі адвент-календаря (деталі)

У жовтні 2023 року у Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк стартували заняття з хібукі-терапії. Це новий метод реабілітації для дітей, які пережили травми внаслідок військових дій. В даний час у центрі реабілітації «Гармонія» фахівці разом з клієнтами влаштовують активності за адвент-календарем.

Ізраїльська психологиня Дафна Шарон Максімов впроваджує хібукі-терапію в Україні. Термін "хібукі" у перекладі з івриту означає "обійми". Під час сеансів фахівці використовують м'яку іграшку - песика з сумними очима та довгими лапами, яка обіймає дитину за плечі. Ідея іграшки полягає в тому, щоб викликати співчуття та емоційну близькість з нею.

У грудні заняття з хібукі-терапії відбуваються у формі адвент-календаря. Це популярна ідея для святкування різдвяно-новорічних свят. Щодня клієнти центру реабілітації виконують конкретне завдання з терапевтичною метою. Наприклад, наповнення скриньки для спогадів з метою їх переосмислення, або створення затишного куточка з подушками та ковдрами - місця, де дитина відчуває себе безпечно та спокійно.

4 грудня клієнти центру «Гармонія» разом з соціальним педагогом Оксаною Крижанівською організували чаювання з родиною. 5 грудня вони писали листа Святому Миколаю, 6 грудня обмінювалися словами теплоти та подарунками. А 9 грудня вони досліджували звуки навколо себе. Подібні завдання заплановані щоденно до 31 грудня.

«Ідея адвент-календаря в тому, що іграшковий песик приїхав в Україну, він іноземець і прагне пізнати традиції та життя в нашій країні. У такому форматі залучають спогади, мрії, фантазії. Зустрічі дітей з інвалідністю в центрі реабілітації “Гармонія” проходять разом з іграшкою хібукі. Зазвичай і діти, і дорослі прагнуть її обійняти, пожаліти та загалом взаємодіяти з нею. Так включається емпатія», – пояснює соціальна педагогиня Оксана Крижанівська.

За інформацією Вінницької міської ради, хібукі-терапія та інші види психологічної і соціальної реабілітації доступні для клієнтів центру реабілітації «Гармонія». Щоб звернутися до Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 - 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.



Переглядів: 436
Поширень: 0

Останні новини