У Вінниці триває обговорення проєкту бюджету на 2024 рік: якими є пріорітети на майбутній рік

Безпека та оборона, стійкість, і турбота - це не просто великі слова, але й пріоритети, на які спрямовуватимуться фінансові ресурси громади в 2024 році. Учасники останнього обговорення проєкту бюджету, яке відбулося 7 грудня, мали змогу переконатися в цьому. Представники громадських, ветеранських, і волонтерських організацій, а також внутрішньо переміщені особи зібралися в одній залі для детального вивчення документа та отримання відповідей на свої запитання від заступників міського голови та безпосередніх розробників основного фінансового документу.

Новий бюджетний рік розпочнеться зовсім скоро. Процес формування бюджету є важливим аспектом для Вінницької міської територіальної громади, оскільки від цього залежить її здатність підтримувати Збройні сили України, сприяти економічному розвитку, забезпечувати стабільність критичної інфраструктури, розвивати освіту, медицину та добробут мешканців. 

«Наша громада зросла. Нас уже більше 400 тисяч, з цього числа – 46 тисяч становлять внутрішньо переміщені особи, 11 тисяч із яких – діти. Усіма Вінницька громада опікується у повній мірі, – підкреслив заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний. – У час, коли у країні точиться війна з підступним ворогом, пріоритетом №1 Вінницької громади є безпека та оборона – підтримка боєздатності нашої армії, Національної гвардії, підрозділів Тероборони, правоохоронних органів, інших військових формувань. Чи не щодня, і це ви можете бачити, на передову разом із Вінницькою громадою передаємо військовим частинам обладнання, котре міська рада має право купувати: транспорт, квадрокоптери, термічні грілки, тепловізори тощо. Чимало з цього вдалося зробити за підтримки Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, депутатського корпусу та всіх вінничан, які у різний спосіб долучаються до допомоги. Утім ще більше роботи – попереду і відповідні видатки ми закладаємо до бюджету – 2024 року. Важливими пріоритетами у ньому також є ті, що створюють фундамент стабільної життєдіяльності громади та її мешканців – це стійкість та турбота».

Структура пріоритетів бюджету на 2024 рік була систематично представлена у всіх виступах посадовців, зокрема Антоніна Лесь, керівниця фінансового департаменту; Валентина Войткова, керівниця соціальної політики; Оксана Яценко, керівниця освітнього департаменту; Олександр Шиш, керівник департаменту охорони здоров’я.

«Вінницька міська влада турбується про кожного жителя громади, які потребують підтримки. Створює умови для посилення адресності надання такої допомоги. Заходи, передбачені Комплексною програмою, націлені на розвиток успішної громади, де кожен вінничанин важливий та соціально захищений», – так під час своєї презентації зазначила директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

Видатки по цій галузі на наступний рік становлять значну суму – 358, 2 млн грн (це майже на 18% більше, ніж у 2023 році) і будуть спрямовані, зокрема, на підтримку:

Захисників та Захисниць України, мобілізованих військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих; соціально вразливих верств населення; громадських організацій, діяльність яких має соціальне спрямування; забезпечення безкоштовного проїзду пільгових категорій населення.

По кожному напрямку реалізації бюджетних пріоритетів відбувається ефективна командна співпраця не лише у департаменті соціальної політики, а й серед його підпорядкованих установ, служб та центрів.

«Виконання державних гарантій, а також надання муніципальних пільг, компенсацій, матеріальної та продовольчої допомоги, проведення різноманітних заходів для дітей – це лише дещиця того, чим опікується наш департамент, – розповіла Валентина Войткова. – Соціальним супроводом передусім охоплені наші Захисники та Захисниці, члени їхніх родин та сімей загиблих Героїв та Героїнь. Особлива турбота спрямована й на вразливі категорії населення, багатодітні сім’ї та людей із інвалідністю, створення умов для інклюзивного навчання дітей. А також підтримку інституту сім’ї та попередження ганебного явища домашнього насильства, випадки якого, на жаль, трапляються».

Чимало уваги у Вінниці приділяють і соціальному партнерству з громадськими організаціями, які тією чи іншою мірою допомагають у зміцненні обороноздатності та підтримки ЗСУ. Прикладом, Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими, за допомогою якого вже багато бранців мали змогу повернутися додому.

«У контексті допомоги військовим, не можу не згадати про інститут «Помічника ветерана», який Вінниця розвиває у межах пілотного проєкту. Він є надзвичайно дієвим, адже наші оборонці отримують допомогу за принципом «рівний із рівним». Таку перевагу надає те, що у ролі помічників ветеранів виступають люди, які теж пройшли пекло війни або члени їхніх родин», – говорить директорка департаменту соціальної політики.

Слід відзначити, що всі презентації викликали зацікавленість у присутніх, які були уважними та активно ставили запитання. Вони стосувалися працевлаштування ВПО, розвитку транспортної інфраструктури, виплат компенсацій за комунальні послуги, термомодернізації закладів освіти, створення шелтеру для безхатьків та притулку для тих, хто став жертвою домашнього кривдника тощо.

Однією з учасниць зустрічі стала керівниця консультативно – координаційного центру «Бахмутський район єднає у м. Вінниця» Лариса Герасимова. Вона подякувала міській владі та вінничанам за гостинність і велику увагу, яку приділяють тут переселенцям у цей нелегкий час. А помічник ветерана Михайло Кузнецов висловив слова вдячності від імені всіх своїх колег: «На сьогодні колектив помічників ветерана забезпечений робочими місцями, обладнаних за останнім словом, із гідною заробітною платою з міського бюджету Вінницької громади».

По завершенню прозорого та відкритого діалогу, усі його учасники одноголосно підтримали проєкт бюджету на 2024 рік.



Переглядів: 371
Поширень: 0

Останні новини