Безпека та оборона, стійкість, турбота – головні пріоритети бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік

Основні пріоритети бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік визначаються як безпека та оборона, стійкість і турбота. Формування бюджету надалі ґрунтується на принципах прозорості, активної участі громадян, збалансованості та реалістичності. Міська рада розпочала інформаційні зустрічі з обговорення проєкту основного фінансово документу. В числі перших, хто отримав нагоду ознайомитись з документом були представники та лідери профспілкових організацій громади.

На зустрічі у приміщенні Федерації профспілок Вінницької області брали участь заступники міського голови, а саме Андрія Очеретного, Галини Якубович, Ігоря Откидача, Миколи Форманюка, голови Федерації профспілок області Миколи Колесника, а також директорів департаментів фінансів, освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення ВМР. Під час обговорення проєкту бюджету присутнім представили детальні презентації, в яких розглядалися основні напрями розподілу коштів. Усі бажаючі мали можливість поставити запитання та висловлювати свої пропозиції.

Андрій Очеретний, заступник міського голови, наголосив на тому, що у новому році основним завданням Вінницької міської територіальної громади залишається забезпечення безпеки та оборони. Відзначено також, що у бюджетному процесі надається ще більший акцент на прозорість і широку участь громадськості у обговоренні та формуванні бюджету.

«Вінницький міський голова Сергій Моргунов ще у вересні 2023 року звернув увагу на те, що маємо абсолютно по-іншому підійти до прийняття бюджету на 2024 рік. Ставимо за мету долучити до обговорення ще більше коло вінничан, – наголосив Андрій Очеретний. – На підставі доручення міського голови в жовтні поточного року було прийнято рішення Вінницької міської ради про принципи та пріоритети, якими ми керуємося під час формування бюджету 2024 року. Перший пріоритет – безпека та оборона, другий – стійкість, третій – турбота. За ними і складали бюджет».

Він зазначає, що значна частина бюджетних коштів Вінницької громади спрямовується на задоволення потреб Збройних сил України, підрозділів Національної гвардії, правоохоронних органів, ДСНС, добровольчих формувань, територіальної оборони та інших військових формувань, а також підтримку військовослужбовців, їхніх родин та сімей загиблих. Усього, від початку російського вторгнення, Вінницька громада спрямувала на це більше 1 млрд 183 млн 700 тис. грн (з них 440 млн грн у 2022 році, 623,3 млн грн у 2023 році, а також 696,5 млн грн, які були витрачені на придбання військових облігацій).

Директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Антоніна Лесь, вказала, що вже другий рік поспіль бюджет формується враховуючи виклики, що виникли перед Вінницькою громадою у зв'язку із воєнним станом. На основні пріоритети, такі як безпека та оборона, стійкість та турбота, планується направити основну частину бюджету – близько 3 млрд грн.

«Майже 1 млрд грн планується спрямувати на безпеку та оборону, 1 млрд 200 млн – на стійкість, 816, 3 млн грн – турботу, – повідомила Антоніна Лесь. – При визначенні прогнозних показників бюджету враховано соціальні стандарти. А саме ріст мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, індекс споживчих цін».

Так, обсяг доходів бюджету на 2024 рік складає 6,3 млрд грн, що менше на 3% порівняно з прогнозованими показниками на 2023 рік. Головним чинником, який вплинув на цей показник, за словами директорки департаменту фінансів, є зменшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) через включення військового податку до державного бюджету. За рахунок власних доходів передбачається спрямувати 5,4 млрд грн і це на 1,8 % менше за очікуваний показник 2023 року. Трансферти з обласного та державного бюджетів оцінюються в сумі 921,6 млн грн. Основні податки загального фонду бюджету залишаються ПДФО, акцизний податок, плата за землю, єдиний податок та податок на нерухоме майно.

Щодо видатків, на 2024 рік їх обсяг становить 6,5 млрд грн, з яких 5,6 млрд грн забезпечуються власними доходами. Залишок в сумі 921,6 млн грн передбачається отримати у вигляді субвенцій з державного та обласного бюджетів.

«У бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах, зокрема на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, проведення розрахунків за спожиті енергоносії та комунальні послуги. Найбільшим отримувачем бюджетних коштів залишається галузь освіти (39% від загального обсягу видатків). Роль місцевого бюджету залишається вагомою й щодо забезпечення якісного рівня медичних послуг, а також соціальної підтримки найвразливіших верств населення, адже це у повній мірі відповідає пріоритетам громади – стійкість та турбота», – зазначила Антоніна Лесь .

На завершення зустрічі голова Федерації профспілок області Микола Колесник зазначив: «Хочу подякувати Вінницькому міському голові за те, що традиційно з року в рік ми маємо нагоду з перших вуст дізнатися про те, що робиться у місті, та нашим спікерам за те, що у цей нелегкий період знайшли час та дохідною мовою розповіли про бюджет, що формується».



Переглядів: 599
Поширень: 0

Останні новини