Україна посіла друге місце у рейтингу серед країн із найдешевшим інтернетом

Аналітики Picodi Україна перевірили цінники 364 інтернет-провайдерів у 85 країнах світу та склали рейтинг країн з найдешевшим і найдорожчим доступом до інтернету.

У дослідженні бралися до уваги пропозиції безлімітного домашнього оптоволоконного інтернету без додаткових послуг, таких як телебачення або мобільний інтернет.

100 Мбіт/с — найпопулярніша швидкість в світі

За останніми даними Speedtest.net, середня швидкість інтернету в світі становить 85 Мбіт/с. При цьому для перегляду відео в якості 4K UHD на найпопулярніших стрімінгових сервісах достатньо підключення зі швидкістю від 15 Мбіт/с до 50 Мбіт/с.

Згідно з зібраними Picodi Україна даними, найпопулярнішим серед доступних інтернет-підключень є 100 Мбіт/с. Серед 85 провайдерів аж 74 мають таку швидкість в своєму ціннику. Цікаво, що в таких країнах як Іспанія, Китай, Сінгапур і Франція такий «повільний» інтернет вже не пропонують.

За комфортні 100 Мбіт/с найбільше платять мешканці Норвегії (в середньому 79,4 $ на місяць), Ісландії (62,1 $/міс.) та Австралії (61,8 $/міс.). Найнижчу ціну за швидкість у 100 Мбіт/с відзначено в Росії (5,6 $/міс.), Україні (6,1 $/міс.) і Румунії (6,4 $/міс.).

Україна зайняла друге місце в рейтингу за дешевизною — за 100 Мбіт/с ми платимо близько 223 ₴ на місяць. Серед українських інтернет-провайдерів ця швидкість є найпопулярнішою, як і в середньому в світі.

Інтернет за 20 $ на місяць

Цього року, як і в 2019, ми перевірили, яку швидкість підключення до інтернету можна отримати за 20 $ на місяць (близько 730 ₴). При цьому до списку не потрапили 34 країни (переважно із Західної Європи, а також Австралія, Канада, Нова Зеландія, ПАР і Японія), в яких найбільші провайдери не пропонують послуги підключення до інтернету в такому ціновому діапазоні.

На верхівці рейтингу розташувалася Латвія, де швидкість інтернету 1,2 Гбіт/с можна отримати менш ніж за 20 $. Україна ділить 2-е місце ще з 13 країнами, де швидкість інтернету 1 Гбіт/с коштує менше цієї суми. До цього списку країн входять також Угорщина, Литва, Польща та Словаччина.

Скільки коштує інтернет 1 Гбіт/с у світі?

Згідно з даними Picodi.com, гігабітний інтернет протягом 4 років подешевшав у світі в середньому на -15%, тоді як в Україні подорожчав на 20%. З 2019 року кількість країн, де пропонується така швидкість, збільшилася вдвічі.

В деяких країнах високошвидкісний інтернет — це розкіш, що доступна небагатьом. На Філіппінах, у Коста-Ріці, Парагваї, Перу та Венесуелі доступ в інтернет зі швидкістю 1 Гбіт/с коштує близько 100 $ або навіть більше.

Найменше за тариф зі швидкістю 1 Гбіт/с платять в Україні (8,2 $/міс.), Румунії (9,2 $/міс.) і Росії (10,2 $ на місяць).

Методологія

Дослідження охопило 85 країн Європи, Північної та Південної Америки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону та деякі країни Африки.

Ми брали до уваги великих постачальників, що пропонують безлімітний домашній інтернет через оптоволокно або найпередовіші технології, що доступні в даній країні. При цьому враховувалися ціни тарифів, які діють після закінчення різноманітних акцій чи розпродажів. В дослідженні не були розглянуті тарифи, що складаються з декількох послуг (інтернет + телебачення, інтернет + доступ до платних аудіо- та/або відеосервісів тощо). Ми також не враховували цінники маленьких місцевих провайдерів, які працюють в одному окрузі або в кількох містах. Якщо постачальник надає роутер в оренду на платній основі, ця ціна також була врахована. Різниця в цінах на тариф зі швидкістю 1 Гбіт/с у 2023 році порівняно з 2019 роком розраховувалася в місцевих валютах.

Всі ціни актуальні станом на листопад 2023 року. Під час конвертації валют використано середній курс згідно з Google Finance за жовтень 2023 р.



Переглядів: 499
Поширень: 0

Останні новини