Послуга раннього втручання для дитячого розвитку: чому це корисно та де її можна отримати

У Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, надають різноманітні послуги для людей із інвалідністю різних вікових категорій. Особливу увагу приділяють найменшим дітям та їхнім батькам, пропонуючи послугу раннього втручання, - повідомляє міська рада.

Послуга раннього втручання у центрі реабілітації «Гармонія» була запроваджена у січні 2022 року і стала дуже популярною серед користувачів центру. Її забезпечують декілька спеціалістів, включаючи Марію Кулик та Тетяну Тетер.

Раннє втручання спрямоване на дітей віком від 0 до 3 років, засноване на підході, орієнтованому на сім'ю, де основний акцент робиться не лише на дитині, а й на її сімейному оточенні.

«Це послуга для дитини, але позитивний вплив здійснюється через її родину. Ми працюємо з сім’єю та з тими, хто проживає разом з дитиною, тому що саме найближчі люди потім впливають на розвиток дитини», – зазначає Тетяна Тетер.

Команда фахівців, яка працює з сім'єю та дитиною, включає соціального працівника, логопеда, психолога, ерготерапевта та лікаря-невролога. Команда працює за індивідуальним запитами від сім'ї. Фахівці працюють у природному середовищі дитини, відвідуючи сім'ю вдома та співпрацюючи з клієнтами під час їх звичайних щоденних занять.

Крім цього, фахівці з раннього втручання співпрацюють з пологовим будинком, «Центром матері і дитини», а також виступають з лекціями в «Школі відповідального батьківства». Лікарі, які співпрацюють з батьками, чиї діти мають інвалідність або ризик її виникнення, направляють їх на отримання послуги раннього втручання у центр реабілітації «Гармонія». Також причинами звернення можуть бути передчасне народження дитини, післяпологова депресія матері та інші подібні обставини.

«Буває так, що дитинка вже народжується з певними порушеннями розвитку і має діагноз від самого народження. Тоді варто звернутися до фахівців з раннього втручання. Або батьки просто хвилюються за дитину, помічають якісь затримки, які не характерні для нормотипового розвитку. Наприклад, у нас були випадки, коли звертаються батьки, якщо до досягнення певного віку дитинка не тримає голівку, не сидить або не ходить, як її однолітки», – говорить Марія Кулик.

Раннє втручання проводиться на основі індивідуальних запитів, орієнтованих на конкретні проблеми, які турбують кожну окрему сім'ю. Часто ці запити стосуються спілкування між рідними та дитиною, не лише надання практичних порад щодо поліпшення стану малюка. У глобальному контексті мета раннього втручання полягає в налагодженні всіх сфер життя сім'ї та в демонстрації того, що, навіть з певним діагнозом, можна вести повноцінне життя.

«Раннє втручання – це доказовий метод, який вважається дуже ефективним. На підтвердження тому не тільки українська, але й світова практика. Чим раніше ми починаємо працювати з дитиною та сім’єю, тим вищий шанс, що розвиток малюка буде кращим і швидшим», – зазначає Марія Кулик.

По досягненню дитиною віку 4 років відбувається перехід від раннього втручання до інших форм взаємодії. Наприклад, діти починають відвідувати садочок, розвивальний центр або інклюзивно-ресурсний заклад. У випадку, якщо у малюка є інвалідність, він може продовжувати отримувати послуги з фізичної та психологічної реабілітації у центрі реабілітації "Гармонія".

Послуга раннього втручання є безоплатною для клієнтів центру реабілітації «Гармонія». Щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 - 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.



Переглядів: 435
Поширень: 0

Останні новини