Правоохоронці затримали злочинну групу, яка продавала авто, які були завезені як гуманітарна допомога для ЗСУ

Протягом кількох місяців, служби кримінальної поліції Тернопільщини, разом з іншими спецслужбами ГУНП та представниками департаменту військової контррозвідки СБУ, вели документування злочинної діяльності трьох осіб із Дніпропетровської та Луганської областей.

Ці чоловіки створили підприємство, яке спеціалізувалося на торгівлі позашляховими автомобілями, завозячи їх як гуманітарну допомогу. Головним організатором є громадянин Казахстану, який ще в 2022 році організував продаж транспортних засобів, що були ввезені на територію України як гуманітарна допомога для військових підрозділів та Збройних Сил. Пізніше цей чоловік також створив навіть фіктивний благодійний фонд.

До цієї групи присвоїлися два жителі Луганської області, які були спільниками та працювали на організатора у Тернополі. Їхні обов'язки включали ремонт автомобілів, публікацію оголошень на інтернет-платформах та пошук клієнтів. Наразі відомо, що ці "підприємці", використовуючи прикриття гуманітарної допомоги, ввезли приблизно 50 автомобілів загальною вартістю кілька мільйонів гривень. За кожен автомобіль, у середньому, вони просили 5000 доларів.

Під час одної з операцій з продажу позашляхових автомобілів «Land Rover» та «Ford», правопорушників було затримано "на гарячому".

Під час проведення семи одночасних обшуків на території двох областей, що координувалися Тернопільською окружною прокуратурою, у осіб, що звинувачуються, було вилучено чорнові записи, пов'язані з фінансовою діяльністю, копії документів, що стосуються продажу автомобілів, два позашляховики, мобільні телефони та комп'ютерну техніку. Крім того, були знайдені фіктивні грамоти від благодійних фондів, які нібито підтверджували їх благодійну діяльність.

"Бізнесменів" було затримано на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Їм було оголошено підозру за частиною 3 статті 201-2 Кримінального кодексу України, яка передбачає незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі під час воєнного стану. За цією статтею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років і конфіскацію майна.

Наразі триває досудове розслідування цього випадку.



Переглядів: 534
Поширень: 0

Останні новини