Вакцинація від грипу: кому і навіщо потрібно імунізуватись

У Вінницькій міській раді повідомляють, що на 13 жовтня муніципальна програма "Здоров'я вінничан" вже успішно вакцинувала 2487 громадян проти грипу, включаючи 515 дітей. Ця програма передбачає компенсацію 50% вартості грипової вакцини за рахунок бюджетних коштів для мешканців Вінниці, включаючи тих, хто має статус ВПО. Важливо відзначити, що для дітей, які втратили батьківське піклування, а також дітей з інвалідністю, імунізація проводиться безкоштовно. Ця програма є частиною ініціативи "Вінничани важливі".

Департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради рекомендує мешканцям Вінниці вакцинуватися від цього захворювання. Це можуть зробити всі дорослі і діти віком від 6 місяців, які не мають медичних протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання, рекомендується отримати дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Для всіх інших досить однієї дози. Імунітет формується протягом кількох тижнів, і зазвичай вже через 2 тижні після щеплення можна розраховувати на захист від грипу.

Також рекомендується першочергово вакцинуватись наступним категоріям громадян:

Медичним працівникам; Вагітним жінкам; Особам літнього віку; Пацієнтам із хронічними захворюваннями; Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях масового скупчення людей.

«Ми закликаємо вінничан не нехтувати власним здоров’ям та вакцинуватись проти грипу. Зрозуміло, що вакцина не є панацеєю й існують ризики, що людина захворіє. Проте імунізованому організму буде легше боротись з вірусами й людина перенесе захворювання у легшій формі. Окрім того, ми нагадуємо про важливість імунізації проти ковіду, динаміка захворюваності на який останнім часом дещо зросла. Зробити ці дві вакцини можна одномоментно у будь-якому із центрів первинної медико-санітарної допомоги міста. Для цього потрібно просто звернутись до свого сімейного лікаря. Наразі імунізація проти грипу здійснюється чотирикомпонентною вакциною «Джи сі Флю», а від ковіду вакциною Пфайзер», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Для того, аби вакцинуватись необхідно звернутись до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста у робочі дні з 09.00 до 17.30 год.



Переглядів: 640
Поширень: 0

Останні новини