"Справа не тільки в побутовій допомозі, а й у спілкуванні": як соціальні працівники піклуються про людей похилого віку

У Вінницькій громаді є програма, яка спрямована на допомогу літнім людям. В рамках ініціативи "Вінничани важливі" роздають продуктові набори і відвідують літніх людей в їхніх домівках. У Вінницькому міському територіальному центрі соціального обслуговування є 118 соціальних працівників, які надають допомогу близько 1500 літнім людям удома. Деякі з цих працівників так сильно прив'язались до своїх підопічних, що вважають їх членами власних родин. Ми провели день разом з однією з соціальних працівниць, Наталією Обліванцевою, яка щотижня відвідує літніх людей та надає їм допомогу в їхньому побуті.

Зустріч відбулася біля багатоповерхового будинку, де проживає одна з підопічних пані Наталії – 82-річна Тамара Степанівна. У її квартирі живе також пухнастий улюбленець, кішка Герда. Оскільки родина бабусі проживає в іншій країні, то в неї немає з ким спілкуватися та отримувати підтримку, окрім працівниці Терцентру. Тамара Степанівна відноситься до соціальної працівниці Наталії як до рідної людини: вона ділиться особистими історіями та обмінюється порадами з нею.

Як і зазвичай, Наталія Обліванцева прямує до своєї підопічної не з пустими руками: несе продукти та набирає біля під’їзду свіжої води. «Принесла ваше замовлення!» – заходячи у квартиру, говорить пані Наталя та викладає на стіл, зокрема, куплену курку. Тамара Степанівна радіє та вже міркує: готуватиме тушковану птицю чи бульйон.

Сьогодні соціальній працівниці довелося зробити багато чого: вона перенесла продукти до холодильника, виконала прибирання, полила квіти у вазонах і виміряла тиск своїй підопічній.

«Саме соцробітники навідуються до стареньких людей додому. Обов’язки наші різноманітні. Це косметичне прибирання, поливання вазонів, оплата комунальних послуг, закупівля продуктів харчування та засобів гігієни. У наші завдання входить також приготування їжі. Якщо літній людині потрібно у лікарню, ми супроводжуємо її. Також ми постійно на зв’язку з бабусями та дідусями. Якщо сталося щось термінове, то завжди приходимо їм на допомогу», – розповідає Наталія Обліванцева.

Залежно від фізичної здатності та потреб літньої людини, соціальні працівники відвідують їх різну кількість разів на тиждень:

Якщо літня людина може виходити з дому, то її зазвичай відвідує соцробітник два рази на тиждень. Якщо людина старша 90 років або не може виходити з дому, то соцробітники відвідують її три рази на тиждень. У випадку повністю лежачих підопічних, які не можуть покинути свої ліжка, соціальні працівники приходять до них п'ять разів на тиждень, оскільки це вимагає більш інтенсивної допомоги та догляду.

«Важливо розуміти, що прихід соцробітника дуже важливий для старенької людини. Справа не тільки в побутовій допомозі, а й у спілкуванні. Ми ходимо до одиноких людей, яким важливо поговорити з кимось, поділитися емоціями. Адже багато пенсіонерів мешкають одні, вони самотні, а з рідними говорять лише телефоном», – розповідає Наталія Обліванцева.

У Вінницькому Терцентрі Наталія Обліванцева працює вже 9 років. За нею наразі закріплено 15 підопічних. За день встигає зайти та допомогти 6-7 людям.

«У такий нелегкий час стареньким людям особливо потрібна підтримка, турбота, увага. Наш Терцентр робить все можливе задля допомоги людям поважного віку. Своєю чергою, літні люди вдячні Вінницькій міській раді, міському голові за те, що не забувають про вінничан поважного віку. І постійно дякують за це», - зауважила директорка Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Галина Бачинська.

Працівники Терцентру не тільки відвідують підопічних дома, а й долучають до благодійних подій, проводять дозвілля і навчання на денному перебуванні. Звернутися можна за адресою вул. Соборна, 50 або за номером телефону: 67- 05- 90.



Переглядів: 413
Поширень: 0

Останні новини