Сяйво творчої спадщини: відкриття виставки ансамблю «Барвінок» у Вінниці

У холі міської ради Вінниці відбулася виставка творчих робіт від учасників Народного ансамблю танцю "Барвінок", які вразили своєю красою, вишуканістю і творчістю. Ця подія була присвячена Дню захисників і захисниць України, а також Дню вчителя. Серед виставлених творів були вишиті рушники, картини, яскраві ручні вироби і малюнки, і кожна робота вражала унікальністю свого автора. На початку заходу, діти з Вінницького міського Центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва "Барвінок" виступили і подарували всім відчуття мистецької гармонії. Їхнє виконання ліричної пісні "А зорі, а зорі" зачарувало серця гостей заходу. Після цього директор департаменту культури Вінницької міської ради, Максим Філанчук, виступив з вітальним словом до учасників заходу. Він висловив привітання від імені голови громади Сергія Моргунова та привітав колектив ансамблю "Барвінок" з відкриттям виставки.

«Нехай ваші натхнення та творчість, які ви отримуєте, та які вам прищеплюють у «Барвінку», розвиваються впродовж усього вашого життя, – каже Максим Філанчук. – Сьогодні у нашій країні йде жорстока, страшна війна, але кожна ваша дія несе у собі дух української нації, нашої культурної ідентичності. Адже саме за нашу культуру, мову та мистецтво йде боротьба на фронті».

Петро Бойко, який є директором і художнім керівником Вінницького міського Центру "Барвінок", поділився інформацією, що вихованці ансамблю протягом понад тридцяти років вивчають мистецтво декоративно-ужиткового мистецтва, зокрема вишивку, починаючи з віку від 4 - 6 років. Роботи дітей ґрунтуються на старовинних зразках.

«Тут представлені роботи різних поколінь. Є рушники за зразками з різних регіонів України, деякі взяті зі старовинних сорочок, фотографій чи літератури. Ці витвори мистецтва свідчать про неперевершену магію творчості та відданості національному спадку, яка зростає в серцях вінничан, – зауважує Петро Бойко. – Ми дякуємо нашим Збройним силам України за можливість навчати та розвивати сьогодні наших дітей». Багатогранність і барвистість нашої національної культури вінницький «Барвінок» демонструє й під час гастрольних турне.

«За час повномасштабної війни ми провели понад 100 різних концертів, мистецьких заходів у дев’яти країнах Європи. Ми не просто брали участь у фестивалях, а це були своєрідні «тури подяки» коли наші діти дякували іноземцям за допомогу. Одночасно на цих благодійних концертах ми збирали кошти на підтримку ЗСУ, – зауважує керівник. – В кожну поїздку ми брали з собою розписану петриківським розписом гільзу, аби нагадати нашим союзникам, що у нашій країні йде війна і нам потрібна їх підтримка! За донати було закуплено прилади нічного бачення, автівку тощо».

Барвінчата вкладають все своє натхнення не лише у виступи, а й у власноруч виготовлені мистецькі шедеври.

«Кожна робота, представлена на виставці, відображає індивідуальність автора. Кожен вишитий хрестик – це окрема історія, яка розповідає про те, яким є світ очима молодого покоління», – зазначила заступниця директора департаменту освіти Вінницької міської ради Ірина Божок.

Фінальним акордом урочистого відкриття виставки став виступ колективу Народного ансамблю танцю «Барвінок», який заспівав Гімн Січових Стрільців «Ой у лузі червона калина», зірвавши бурю овацій.

Організатори певні, що представлена експозиція також нікого не залишить байдужими. Переглянути та насолодитися творами мистецтва вінничани зможуть протягом двох тижнів.



Переглядів: 645
Поширень: 0

Останні новини