Аграрії Вінницької громади вже розпочали весняну посівну озимих культур

Аграрії з Вінниці розпочали висівання озимих зернових культур на 2024 рік, включаючи озиму пшеницю і озимий ріпак, на загальній площі 680 гектарів і 40 гектарів відповідно. Цю інформацію оприлюднили у відділі розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради.

За словами начальниці відділу, Наталії Павленко, на минулими днями аграрії вже зібрали врожай ранніх сортів зернових і технічних культур. В результаті їм вдалося зібрати більше 13,2 тисяч тонн зерна, включаючи пшеницю, ячмінь і ріпак.

Йдеться про такі результати:

озимий ячмінь - 58,5 ц/га, що на 8,5 ц/га вище, ніж торік; озима пшениця - 65,5 ц/га, що на 15,8 ц/га більше, ніж торік; озимий ріпак - 38,9 ц/га, що на 1 ц/га більше, ніж торік.

Тим часом у полях триває робота зі збору сільськогосподарських культур цьогорічного врожаю.

“Фермери зараз збирають сою та соняшник, а згодом приступлять до кукурудзи на зерно. Станом на сьогодні аграріями громади вже зібрано 638,3 га сої та 208 га соняшника, що становить 73,2% та 25,2% до загальної площі посіву. Середня урожайність сої складає 28 ц/га, соняшника – 35 ц/га, – розповідає Наталія Павленко. – Окрім того, на територіях громади ще підлягають обмолоту 2332 га зернових культур (кукурудзи – 2332 га) та технічних культур 860 га (соняшнику – 627 га та сої – 233 га)”.

Втім, не лише зерновими славиться цьогорічний врожай вінницьких аграріїв. На площі в 42,5 гектара висадили чимало овочів і у порівнянні з 2022 роком площа посівів збільшилася на 37%.

За даними Наталії Павленко, у 2023 році фермери зробили ставку на такі овочеві культури, як капуста, буряк, морква, цибуля, томати, баклажани та перець. Саме зараз у полях активно збирають дозрілі плоди.

Варто зазначити, що муніципалітет активно підтримує роботу аграріїв, від яких залежить продовольча безпека нашої громади та всієї країни. Щоб забезпечити потребу Вінницької міської територіальної громади в продукції овочівництва та картоплярства зокрема, команда управління розвитку сільських територій почала напрацьовувати новий проєкт:

“У межах нашої Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки ми напрацьовуємо зараз черговий проєкт – Порядок фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників у галузі овочівництва та картоплярства. Мета полягає в додатковому стимулюванні нарощення обсягів овочевої продукції та, відповідно, забезпечення місцевого населення якісною продукцією за доступними цінами”, – зауважила Наталія Павленко.



Переглядів: 694
Поширень: 0

Останні новини