Вінницький завод GreenCool завершив ІІ етап будівництва сонячної електростанції потужністю 600 кВт

В Вінницькому бізнесовому середовищі активно розвивається встановлення обладнання для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Навіть один з найбільших промислових заводів міста, ТОВ "GreenCool", не залишився осторонь і розпочав будівництво сонячної електростанції цього літа. ІІ етап цього проєкту завершили щойно, надаючи заводу можливість використовувати альтернативну енергію для своїх потреб.

Андрій Очеретний, заступник міського голови, повідомив, що цією ініціативою вже скористалися багато місцевих підприємців. Щоб підтримати їх, міська рада затвердила спеціальну програму, яка передбачає компенсації для мікробізнесу за встановлення об'єктів для виробництва енергії з відновлюваних джерел. Крім того, на кінець цього місяця розглядається можливість розширення дії цієї програми на малий та середній бізнес.

“У Вінниці вже є ряд підприємств, які встановили сонячні панелі для власних потреб, їх загальна потужність складає 8 мВт. Зараз ми маємо реальне заміщення традиційних джерел енергії і це накладається на задекларований Вінницею європейський Зелений курс. Тож у разі блекаутів взимку 10-20% згенерованої електроенергії зможуть заміщувати потреби підприємств, які вже пішли цим шляхом. Завод GreenCool, до прикладу, може показати ефективність такого рішення, адже вони вже зуміли замістити 100% власних потреб в електроенергії та значно мінімізувати навантаження на енергомережі країни, – розповідає Андрій Очеретний. – Щоб цей напрямок розвивався і надалі, ми виходимо на сесію міської ради, яка відбудеться наступного тижня, з пропозицією розширити коло учасників Програми. Тобто взяти участь в ній зможе ще й малий та середній бізнес. Обмеження компенсації в 1 млн грн. І нам би дуже хотілося, щоб і решта підприємців теж правильно інвестували у свій розвиток. Це допоможе нам стати енергонезалежними від зовнішніх факторів у такі скрутні часи”.

За словами директора ТОВ "GreenCool" Валентина Коваленка, ідея встановлення сонячної електростанції на території підприємства була основною складовою плану побудови заводу. Цей задум був успішно втілений протягом п'яти років після початку функціонування підприємства.

“На той період це було економічно недоцільно у порівнянні з нинішнім часом та умовами, в яких ми живемо. Минулий зимовий період показав, наскільки всі ми залежимо від енергозабезпечення, тож цього літа ми реалізували наш проєкт. На даху вже встановили 600 кВт сонячних панелей. Будівництво стартувало на початку серпня і минулого тижня ми завершили другу чергу. Цієї потужності повністю вистачає на денну роботу нашого заводу. У період з травня по вересень ми забезпечимо цими панелями всі свої потреби. Реалізували все за власний кошт, але підпадаємо під банківську програму “5.7.9” і, сподіваємося, що отримаємо рефінансування на витрати на сонячні панелі”, – розповів Валентин Коваленко.



Переглядів: 928
Поширень: 0

Останні новини