Camino Podolico: подорож українською спадщиною та гастрономічні відкриття від Вінниці до Кам'янця-Подільського

Група дослідників із команди "Camino Podolico", спільно з експертами, організувала експедицію для вивчення нематеріальної спадщини, зокрема, гастрономічної, на культурному маршруті Подільського шляху святого Якова. Вони також провели навчальні семінари у 10 громадах Вінницької і Хмельницької областей.

За фінансової підтримки Днів Європейської спадщини, наданої Радою Європи та Європейською Комісією, проект під назвою "Шлях має тривати" втілює заходи, спрямовані на оживлення та вивчення культурно-пізнавального та паломницького маршруту "Camino Podolico" від Вінниці до Кам'янця-Подільського, з акцентом на його гастрономічних аспектах.

Всього в експедиції брали участь 10 громад із Вінницької та Хмельницької областей: Гнівань, Браїлів, Жмеринка, Северинівка, Бар, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці і Кам'янець-Подільський. У кожній з цих громад відбулися зустрічі з місцевими координаторами, проведено дослідження гастрономічної спадщини, організовано майстер-класи з готування страв подільської кухні за участю експертів, а також здійснено фото- і відеозйомку для подальшого використання у рекламних матеріалах. На даний момент триває розробка гастрономічного каталогу "Camino Podolico", який буде представлений в різних містах України вже в наступному місяці, - повідомляє міська рада

«Camino Podolico пролягає довжиною понад 250 кілометрів багатими на спадщину населеними пунктами Поділля. Особливе місце в цьому займає гастрономія, що ми й хотіли підкреслити нашим проєктом. Під час поїздок в громади наша команда зібрала інформацію від носіїв рецептів і зафільмувала процес приготування страв подільської кухні. Таким чином у гастрокаталог Camino Podolico увійде щонайменше 25 традиційних рецептів українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики з шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому ребрі часів Королеви Бони у Барській громаді чи, скажімо, рагу з кислими огірками у Браїлові та багато інших цікавих страв локальної кухні», – розповіла начальниця відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста та туризму Світлана Циганкова.

Партнери з "Центру стратегічного розвитку територій" організували 10 практичних семінарів з метою запровадження ініціативи "Дні європейської спадщини" у різних громадах. Учасники цих семінарів мали можливість розробити концепції майстер-класів, екскурсій, презентацій та інших заходів, за допомогою яких вони могли б представити живу спадщину своїх міст і сіл. Крім цього, була зібрана інформація про наявну нематеріальну спадщину, яка має бути збережена і передана майбутнім поколінням.

«У зв'язку з агресією проти України ми відклали офіційний сезон Подільського шляху Святого Якова на невизначений термін. Але велика кількість мандрівників продовжують писати нам і просити про відновлення паломництва. У громадах також є велике зацікавлення в розвитку маршруту, що ми побачили під час цієї експедиції. Тож для того, щоб зберегти потенціал і дати можливість громадам розвиватися, працювати над збереженням своєї спадщини, ми продовжуємо роботу над проєктом попри усі виклики сьогодення. У червні цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. І наступного року, коли Подільський шлях святого Якова отримає сертифікацію та увійде до європейської мережі маршрутів до Сантьяго-де-Компостела, ми сподіваємося на його відновлення зусиллями усіх долучених громад», – зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.



Переглядів: 565
Поширень: 0

Останні новини