Корумповані рішення ВЛК: розпочалась велика перевірка відтермінувань від військової служби

Президент Володимир Зеленський видає указ щодо перевірки рішень військово-лікарських комісій, які були прийняті після початку повномасштабного вторгнення Росії. Ця перевірка передбачає аналіз висновків ВЛК щодо тисяч осіб, які не були призвані до військової служби завдяки рішенням цих комісій, - пише редакція BBC.

Указ був написаний відразу після того, як правоохоронці виявили численні випадки корупційних дій серед лікарів, які незаконно виносили рішення ВЛК, несумісні із призовом до військової служби. Президент Зеленський висловив припущення, що кількість таких фальшивих рішень ВЛК може бути великою, але конкретних цифр не навів. Він також вказав, що існують приклади регіонів, де з початку повномасштабного конфлікту кількість зняття з військового обліку через рішення ВЛК зросла удесятеро. Президент визначив ці рішення як корумповані та заявив, що існують документальні підтвердження цього факту.

Проте, після опублікування президентського указу, який базується на рішенні Ради національної безпеки, залишається низка невирішених питань, таких як процес перевірки рішень ВЛК, хто саме буде цим займатися і які наслідки це матиме.

ВЛК, або військово-лікарска комісія, є особливим медичним органом, який визначає готовність громадян до військової служби.

Ця комісія складається з медичних фахівців з державних або комунальних медичних закладів, і її створення визначається місцевими органами влади. В Україні існує приблизно 750 таких комісій, які спільно з більш ніж 800 лікарнями визначають готовність осіб до військової служби. Якщо ВЛК виявляє медичні проблеми, це може призвести до звільнення особи від служби і може мати вплив на її можливий призов в разі мобілізації. Військово-лікарська комісія може приймати рішення щодо тимчасової непридатності до служби через стан здоров'я на період до шести місяців. Після цього особа повинна повторно проходити медичний огляд, що означає тимчасову відстрочку від служби. Але також можливий сценарій, коли ВЛК визнає особу повністю непридатною до військової служби і виключає її з військового обліку.

Чи є можливість виїхати за кордон


Особи, які визнані непридатними для військової служби, навіть якщо їх зняли з обліку, і тимчасово непридатні мають можлисть виїхати за кордон. Президент Зеленський в своєму указі доручив профільним відомствам надати статистику про те, скільки чоловіків саме за такими підставами виїхали за кордон і не повернулися впродовж найближчих тижнів.

Як проходитимуть перевірки висновків ВЛК

Перевірки ВЛК тривають вже кілька місяців і охопили понад 200 військо-лікарських комісій по всій країні. Основною відповідальністю за проведення цих перевірок були правоохоронні органи. Указ президента передбачає, що протягом наступного тижня, до 19 вересня, мають бути створені спеціальні робочі групи, які будуть аналізувати результати ВЛК. У ці групи входять представники різних міністерств, відомств і обласних військових адміністрацій. Перевірка ВЛК триватиме три місяці. Додатково, виділено два тижні на аналіз того, скільки людей з висновками про непридатність чи тимчасову непридатність перетнули кордон. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко вказав на те, що Міністерство охорони здоров'я визначило області та ВЛК, де виявлено найвищий відсоток чоловіків, які були визнані непридатними для служби, і ці області будуть перевірятися в першу чергу. Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про наявність масштабних корупційних схем, в які залучалися десятки лікарів. Наприклад, були випадки, коли за складніші діагнози вимагали хабарі в розмірі 10 тисяч доларів за зняття з військового обліку. Процедура перевірок і долю всіх осіб, які були визнані непридатними до військової служби, наразі не уточнена урядом. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що в розробці знаходиться відповідний алгоритм для проведення перевірок. Робочі групи, які аналізуватимуть висновки ВЛК, ініціюватимуть повторну перевірку у випадках, коли виявляться безпідставними висновки про інвалідність чи захворювання. Олексій Данілов висловив обурення тим, що майже 90% випадків оформлення інвалідності та непридатності до служби супроводжувались встановленням одного і того ж діагнозу. Однак він не назвав конкретного діагнозу.

Усі матеріали щодо порушень будуть передані правоохоронним органам для подальшого розслідування.



Переглядів: 1549
Поширень: 0

Останні новини