Сергій Жадан у середу приїде у Вінницю! Презентує свою нову книгу «Скрипниківка»

У середу вінничан і гостей міста чекає незабутня зустріч з одним із найпопулярніших письменників сучасної української літератури, музикантом і волонтером Сергієм Жаданом.

13 вересня о 19.00 у театрі ім. Садовського Сергій Жадан презентує свою нову поетичну збірку «Скрипниківка», а також потішить глядачів літературними читаннями і автограф-сесією.

Поетична збірка «Скрипниківка» — це 50 і 1 вірш, писані до і після великого вибуху, зібрані разом, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов'язково повертається.

— Ця книжка почала писатися навесні 2021-го. Що було тієї весни? Було відчуття східного ландшафту, який готувався прийняти на себе всю ваготу світла й темені. Було відчуття межі, неминучості й неуникненності всього того, з чим випаде зіткнутися, що слід буде назвати, що так чи інакше вплине на мову, — говорить про свою нову книгу Сергій Жадан. — Посередині книжка надломлюється. Цей надлам цілком очевидний, його не могло не бути. Від лютого минулого року ця глибока пекуча лінія проходить через книжки, вистави, фільми, музичні партії. Час розламався навпіл, він почав маркуватися ось цим «до» і «після»… Після 24 лютого, видавалося, поезія звучить недоречно. Мені теж здавалося, що вся ця історія лишилася в минулому, що в цьому часі, в цій реальності вірші звучать непереконливо, що мова не надається до опрацювання, що саме письмо слід перевигадувати і що займатися цим має хтось інший, колись пізніше, не тепер, не тут. Але минуло кілька місяців від початку великої війни — і мова почала повертатися.

На початку вересня Сергій Жадан розпочав свій тур Україною з літературними читаннями і презентацією «Скрипниківки» із Ужгорода символічно, як з крайньої західної точки країни. Загалом протягом 3 місяців Сергій Жадан відвідає 18 міст.

У турі Україною на презентаціях ми традиційно збираємо кошти на ЗСУ. Зокрема, феєричний і неповторний Саня Колмен буде проводити в кожному місті благодійні аукціони. Серед лотів — книжки й прапори з підписом генерала Залужного. Приходьте, долучайтесь. Українська культура працює на українську перемогу! — запрошує вінничан і гостей міста Сергій Жадан.

Будучи збіркою віршів про мову, «Скрипниківка» нагадує про силу-вміння мови повертатися й самовідтворюватись, про її вразливість і водночас здатність до опору.

Звідси й назва український правопис, який виходить поза суто академічні межі, стаючи чимось важливішим, щоденнішим, таким, що розлите в повітрі, що визначає наші інтонації.

А окрема родзинка «Скрипниківки» 20 повноколірних авторських фото Сергія Жадана, що доповнюють збірку.

Вірші на зламі епох часто втрачають свою автономність і все більше нагадують щоденники.

Тож у середу у Вінниці Сергій Жадан презентує всім нам свій власний поетичний щоденник.

Нанизані на нитку голосу, узалежнені від звучання, його нові вірші лишаються приватною, рваною хронікою двох останніх років наповнені снігом, співом, правописом, любов’ю.

Приходьте 13 вересня о 19.00 у театр ім. Садовського насолоджуватися їхнім звучанням у виконанні автора і відчувати власним серцем!

Квитки на вечір Сергія Жадана у Вінниці купуйте за цим посиланням https://vinnitsa.karabas.com/ua/sergij-zhadan-prezentaciya-novoyi-knizhki-skripnikivka-8

Зараз діє знижка -50% на кожен другий квиток.



Переглядів: 783
Поширень: 0

Останні новини