Не забудемо: Тернові Поди як доказ незламності українських героїв

2 вересня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулася важлива подія. У межах виставки "України щит" відкрилася експозиція, присвячена події під назвою «Кривавий бій під Терновими Подами: механізована рота 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь». Ця подія вшановує пам'ять вінничан, які втратили життя у 2022 році під час активної фази бойових дій під селом Тернові Поди, розташованим на кордоні Миколаївщини та Херсонщини. Виставка розповідає про чотирнадцять військовослужбовців, які загинули. Дев'ять із них втратили життя у боях 5-6 вересня. Ця подія була організована з нагоди річниці трагедії, про це повідомляє міська рада.

Відкриття виставки відбулося на вулиці, і протягом деякого часу площу Шевченка заполонили гучні звуки козацьких барабанів, а також виконання Гімну України та Гімну Січових Стрільців "Ой у лузі червона калина". Учасники заходу були радісно вітані фольклорним колективом з Народного ансамблю танцю "Барвінок". Щоб вшанувати пам'ять Захисників, всі присутні також виявили повагу у хвилині мовчання, схиливши голови.

Після цього вони поспішали до зали музею, яку швидко заповнили. Серед перших відвідувачів виставки, присвяченої пам'яті вінничан, які втратили свої життя в битві під селом Тернові Поди, були родичі, близькі та спільники загиблих. Експозиція надавала можливість ознайомитися з біографіями Героїв, розглянути їх особисті речі, такі як посвідчення, плечові нашивки та елементи військового одягу. Тут також були страшні свідчення війни - уламки снарядів та обгортки від РПГ, гільзи від патронів та ящики від боєприпасів...

Додатково, у виставковій залі був відтворений бліндаж. Усередині виглядало так, наче бійці щойно вийшли на виконання своєї чергової військової місії: посуд, лавки, буржуйка, свічка, і на стіні був висячий український прапор. Все це створювало враження, що це місце, де воїни готові до дії.

«Наша механізована рота не було такого дня, коли хтось сидів в тилу, ми всі йшли в бій, але, на жаль, не всі повертались. Я можу за кожного хлопця, фотографії яких у мене за спиною, розповісти багато чого хорошого , позиції на якій він стояв, день, коли його не стало. Кожну дату я пам’ятаю», – каже заступник командира роти з морально-психологічного забезпечення з позивним «Рим».

Відкриття виставки перетворилося на вражаюче меморіальне подіяння. Бійці виглядали з портретів, оживали на відеозаписах, на яких були збережені їхні останні слова, сказані перед боєм. Митці виконували вірші та співали пісні, навіть змальовуючи живописні образи.

Дружина полеглого воїна Ігоря Гудзенко розповідає, що після його смерті створення виставки стало для неї місією життя. Вона перш за все прагне, щоб пам'ять про нього та його побратимів, які віддали свої життя захищаючи Україну, ніколи не згасала у серцях людей.

«Це мінімум, який ми можемо зробити, щоб залишився слід в історії про наших полеглих Захисників. Це біль, це суцільний біль… Але хочеться робити щось і дійсно допомагати хлопцям, які зараз знаходяться на фронті. Ми від цього нікуди не йдемо, втім ми повинні шанувати подвиг загиблих воїнів і передавати цю шану своїм дітям і наступним поколінням. Щоб відвідувачі виставки – діти та молодь, – бачили, що бувають і ось такі справжні чоловіки», – каже дружина Героя, ініціаторка створення виставки Тетяна Гудзенко.

Створити експозицію допомогли рідні полеглих, а також бійці 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь».

«Сьогодні нашому музею доводиться працювати над такою важкою темою, але я хочу подякувати вам всім за те, що ви приносите до нашого музею матеріали, речі ваших рідних і близьких, бо ми маємо можливість створювати такі виставки, які в майбутньому стануть постійною експозицією «Музею Мужніх», – зазначила директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, нагадавши, що створення такого музею розпочато у 2020 році за сприяння Вінницької міської ради. Його мали відкрити у 2023 році, проте повномасштабне вторгнення відтермінувало ці плани.

«Тому зараз основна наша місія, наша мета – зібрати матеріали про наших воїнів, щоб в майбутньому, сподіваюсь дуже близькому, відкрити велику експозицію», – додала Катерина Висоцька.

Завідувачка відокремленого підрозділу "Музей Мужніх" Вінницького обласного краєзнавчого музею, Олена Гордієнко, розповіла, що наразі виставка "України щит" відображає життєві шляхи близько сотні Захисників і Захисниць, які віддали свої життя в боях за Україну. Недавно був відкритий розділ, приурочений полку "Азов", а тепер виставка розширюється і включає розділи, присвячені батальйону "Київська Русь" і легендарній 59-й бригаді ім. Якова Гандзюка.

«Це дуже актуальна тема, про яку ми сьогодні не просто маємо говорити, а кричати. Це основа культурно-просвітницької діяльності музею, патріотичного виховання молоді в тому числі, але, мабуть, і всіх шарів суспільства. До Дня захисників і захисниць України ми плануємо реекспозицію цієї виставки. Розглядаємо можливість по-новому її представити та ширше показати», – каже Олена Гордієнко.

Даний захід - це розповідь про одну з героїчних сторінок російсько-української війни. Село Тернові Поди перетворилося на справжнє пекло на землі в її початкові дні конфлікту. Зараз, хоча село вже визволене, воно існує, перш за все, як символ трагедії. Зі сотні мешканців, які колись проживали тут, повернулися лише п'ятеро до своїх осель, а решта залишилися зруйнованими. Бої в цьому районі тривали з серпня по жовтень 2022 року, і одним з найважчих був бій 5-6 вересня. Цей бій виявився останнім для дев'яти вінничан, які стали у лави Небесного Війська поруч зі своїми п'ятьма побратимами. Усі вони були бійцями механізованої роти 11-го окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь" 59-ої окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка. Їхні імена назавжди ввійшли в славетну історію України.

Ігор Гудзенко (позивний «Вовк»); Олексій Братков (позивний «Брат»); Іван Паламарчук (позивний «26-ий»); Сергій Супрун (позивний «Замполіт»); Сергій Івановський (позивний «Град»); Роман Намок; Сергій Гаращенко; Павло Вахрушев; Василь Моргунов (позивний «Док»). Андрій Гуменюк (позивний «Рошен»); Сергій Небиш (позивний «Небо»); Андрій Якубенко (позивний «Ягуар»); Микола Черниш (позивний «Богатир»); Павло Демков (позивний «Тихий»).

Вічна пам'ять та шана Героям!



Переглядів: 707
Поширень: 0

Останні новини