Ортопедичні наколінники в спорті: які моделі підходять для активних фізичних навантажень і захисту колінного суглоба

Ортопедичні наколінники в спорті: які моделі підходять для активних фізичних навантажень і захисту колінного суглоба

Колінний суглоб людини витримує постійні підвищені навантаження. І це стосується не тільки навантажень надмірною вагою або навантаження при переміщенні та піднятті великих вантажів. Будь-які спортивні заняття, як аматорські, так і професійні, передбачають підвищені навантаження на колінний суглоб, особливо це стосується занять рухомими видами спорту – біг, спортивні стрибки, волейбол, баскетбол, футбол та інші види спорту. Щоб захистити колінний суглоб від травм та знизити навантаження на нього, використовуються спеціальні еластичні вироби. - наколінники для колінного суглоба. Такий наколінник рекомендується носити для захисту від первинної травми, а також для попередження повторних травм.

Що таке наколінник

Наколінник це спеціальний ортопедичний виріб з еластичної тканини різного складу, посилений жорсткими елементами - ребрами, ущільненнями з жорсткішої тканини, кільцями. Дія наколінника заснована на тому, що він стабілізує та фіксує суглоб у правильному анатомічному положенні, активізує кровообіг та лімфоток, захищаючи коліно від різних травм – розтягнення зв'язок, вивихи колінної чашки, пошкодження меніска та багатьох інших проблем, які можуть надовго вивести людину з ладу.

Види наколінників

Усі існуючі наколінники для спорту можна розділити на кілька груп:

- Універсальні наколінники використовують під час занять як різними єдиноборствами, так і рухливими видами спорту. Ці наколінники мають ущільнену вставку в області колынноъ чашки, яка захищає від пошкоджень та травм.

Використовуються як професіоналами, так і любителями. Спеціальна м'яка подушечка в області колінної чашки пом'якшує удари під час занять контактними видами спорту, коли мають місце сутички із суперниками. Амортизаційні наколінники захищають суглоб під час бігу, інтенсивної ходьби чи стрибків;

- Захисні наколінники, у яких в області колінної чашки є вставка підвищеної щільності, що захищає коліно від травм;

- Компресійні наколінники призначені для відновлення суглоба, пошкодженого під час спортивних тренувань. Такий наколінник використовують у разі, коли коліно вже травмовано, і треба запобігти посиленню травми. Найчастіше такі наколінники використовують у пауерліфтингу, щоб захистити суглоб під час підняття великих вантажів;

- Спеціальні наколінники для занять мотокросом – мотобрейси, які забезпечують розвантаження колінного суглоба райдера. У момент удару брейс забезпечує розсіювання енергії удару по всій конструкції, рама приймає на себе удар, захищаючи чашечку від прямих і бічних ударів, а також не дозволяє зігнутися нозі в неприродному напрямку. На відміну від звичайного наколінника брейс має шарнірну конструкцію – рама з міцного та легкого сплаву, два шарніри з обох боків ноги та наколінник, що захищає чашечку. Брейси не призначені для постійного носіння, оскільки вони знижують навантаження на сухожилля та м'язи, і при постійному носінні можуть призвести до їхнього ослаблення та атрофії.

Основні дії наколінників

Наколінники для спорту забезпечують кілька дій:

- Підтримка колінного суглоба;

- Прискорення реабілітаційного процесу та зміцнення зв'язок після травм;

- Запобігання загостренню запальних захворювань у підготовчому періоді до спортивних змагань;

- Запобігання нестабільності колінного суглоба;

- Профілактика травм меніска, зв'язок, колінної чашки.

Особливості спортивних наколінників

Фіксатори для колінного суглоба, які використовують спортсмени, мають деякі особливості:

1. Для виготовлення спортивних наколінників використовуються різні еластичні тканини:

Бавовна – натуральний гіпоалергенний матеріал, який добре пропускає повітря, під ним не утворюються попрілості; Лайкра – еластичний матеріал, що добре пропускає повітря; Неопрен – еластичний матеріал, що забезпечує посилену компресійну дію, добре зберігає тепло. Недолік неопрену в тому, що він не пропускає повітря, тому вироби з неопрену слід надягати на бавовняну білизну; Спандекс – еластичний матеріал, що дихає; Нейлон – щільний еластичний матеріал, який забезпечує якісну компресію.

Багато спортивних наколінників виготовляються з комбінацій цих тканин, часто наколінна подушечка виготовляється з більш щільної тканини для якісної фіксації.

Особливості вибору

При виборі наколінника необхідно враховувати, яким видом спорту займається користувач. Найчастіше використовуються еластичні наколінники з комбінацій еластичних волокон із силіконовим ущільненням в області колінної чашки або з відкритою колінною чашкою. Для мотокросу використовуються мотобрейси – жорсткі наколінники із шарнірами, що дозволяють фіксувати згин коліна під певним кутом.

Для того, щоб наколінник правильно виконував свою роль, треба правильно вибрати його розмір. Якщо розмір наколінника обраний неправильно, він викликатиме дискомфорт – великий наколінник не буде забезпечувати необхідну силу компресії, а маленький передавлюватиме м'язи.


Переглядів: 710
Поширень: 0

Останні новини