Jameson: трохи історії та цікавих фактів

Популярний Jameson – це купажований віскі, якому вже понад 200 років. За два століття невелике підприємство з одним перегінним кубом виросло в масштабне виробництво, яке сьогодні перебуває у французькому холдингу Pernod Ricard. Світові продажі популярного напою становлять близько 8 000 000 ящиків за рік.

Історія

Jameson виробляють на півдні Ірландії, в околицях невеликого містечка Міддлтон, що в графстві Корк. Популярний алкоголь заслужив всесвітнє визнання за багатий і м'який смак, а також за винятково чистий аромат, у якому ледь вловимі димні нотки.

Перші пляшки популярного віскі були випущені наприкінці 18-го століття – в 1780 році. Засновником бренду став Джон Джеймсон, який вирішив випускати ірландський міцний алкоголь під девізом Sine Metu.

Зовсім скоро виробничі справи пішли вгору і Джон став володарем винокурні в Дубліні. Коли молодший син виробника підріс і став його партнером, компанія отримала назву John Jameson & Son. За цей період компанія лідирувала в поставках віскі в Англію.

Уже в 1887 році винокурня значно збільшилася – її територія займала вже до 5 акрів. Вона перетворилася практично на невелике містечко з необхідними об'єктами: цехами, лісопилкою, будівельними майданчиками, кузнею та іншою інфраструктурою. Загалом, компанія надала жителям Дубліна близько 1000 робочих місць.

Наприкінці 19-го століття, у повоєнний період у США ухвалюють сухий закон, на тлі якого Jameson відчуває кризу й зазнає збитків. Але вже в 1988-му році в бренда відкривається друге дихання після злиття з групою Pernod Ricard.

Технологія виробництва

Асортимент міцного алкоголю від ірландців включає різні сорти віскі. Головні відмінності в міцності, витримці, стилі оформлення букета. Однак їх об'єднує особлива технологія виробництва: так, наприклад, ірландський віскі Jameson та інші сорти зазнають кілька етапів виготовлення.

Відбір найкращих ячмінних і зерен, використання води з місцевої річки. Її канали підведені безпосередньо до винокурні. Сушіння зерна в спеціалізованих печах. Перегонка сусла за кілька стадій для отримання бездоганного смаку й аромату віскі. Розлив напоїв у дубові бочки та відправлення на зберігання.

Важливо: під витримку відводиться не менше півтора місяця.

Кілька цікавих фактів

Сьогодні Jameson – це символ Ірландії. На кожній пляшці скотчу можна знайти герб із девізом компанії, який є також сімейним гербом Джеймісонів. Але є й інші цікаві факти про популярний віскі.

Герб був отриманий свого часу за відважну битву з піратами. Тривало популярний сьогодні віскі продавали тільки в бочках. Пляшковий продаж стартував лише в 1968 році. Зверніть увагу, що в маркеті важливих штук Маудау можна придбати різні сорти Jameson.

Незважаючи на те що сьогодні брендом володіють французи, технологія виробництва не змінювалася. А підприємство, як і раніше, розташоване в Дубліні.


Переглядів: 897
Поширень: 0

Останні новини