Державна зрада, колабораціонізм та пропаганда: які вироки за злочини, пов’язані із війною, виносили на Вінниччині

Вінницький апеляційний суд опублікував огляд рішень, ухвалених впродовж лютого 2022 року – липня 2023 року щодо злочинів, пов’язаних із війною. Коротко про те, кого і за що покарали на Вінниччині —  дізнайтеся у матеріалі видання "Моя Вінниця":

П’ятнадцять років позбавлення волі – за державну зраду (справа № 127/7715/22).

24 лютого минулого року громадянин України добровільно звернувся до військкомату так званої «днр» у Макіївці був зарахований до збройних сил рф, отримав російську форму та зброю. Фігурант виконував бойові завдання з охорони та оборони стратегічно важливих перехресть доріг і військової техніки збройних сил рф.

П’ять років позбавлення волі: за пропаганду війни та пошинення комуністичної символіки (справа № 127/10958/22).

Співробітники СБУ виявили в акаунті чоловіка у соцмережі "Вконтакте" інформацію щодо схвалення комуністичного режиму, публічний заклик до війни РФ з Україною та листування антиукраїнського змісту.

Чоловік використав, зокрема, такі висловлювання: «Киев надо тупо блокировать, отключить коммуникации, создать надежный коридор своего снабжения», «В Киеве наконец-то ударили по телецентру… удар надо повторить», «…завалить все ППО и авиацию и быстро, за сутки. Всей навалой задавить …» тощо.

Позбавлення волі та кількамісячний арешт: покарання за виправдовування збройної агресії росіян у забороненій в Україні соцмережі (справи №№ 127/18004/22, 127/12127/22, 127/25011/22, 127/13819/22, 127/15942/22).

Вінницький апеляційний суд розглянув цілу низку справ, стосовно поширення у соцмережах інформації із глорифікацією загарбників та їхніх дій.

Зокрема, одна із обвинувачених у лютому-березні минулого року поширила таку публікацію: «Десантники зачистили от националистических подразделений поселок в пригороде Киева. Отступающие военные бросили танки, бронетранспортеры, стрелковое вооружение, противотанковые средства и боеприпасы. Все передадут народной милиции ДНР и ЛНР».

Звільнення від відбування покарання за виправдовування збройної агресії росіян у забороненій в Україні соцмережі  з випробуванням (справа № 149/2976/22).

Житель Хмільницького району підтримав проросійські наративи щодо збройної агресії рф та поширив у соцмережі «Одноклассники» проросійські висловлювання. Чоловікові призначили покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна та звільнили від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку 3 роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки. У рішенні ВАС зазначено, що чоловік має 3 групу інвалідності та позитивну характеристику.

Дев’ять і п'ятнадцять років позбавлення волі за колабораційну діяльність (справи №№ 127/21065/22, 127/22095/22).

Громадянка України в березні 2022 року вступила в злочинну змову з окупаційними військами та погодилася на їхню пропозицію очолити так званий «загальний відділ адміністрації Білокуракинського району «лнр». Згодом добровільно обійняла цю посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій. Обвинувачену визнано винуватою та призначено покарання  – дев’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади з конфіскацією усього належного їй на праві власності майна.

Ще одного обвинуваченого визнано винуватим та призначено  покарання у виді 15 позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Навесні 2022 року у селищі Станиця-Луганська Луганської області чоловік вступив у злочинну змову з окупаційними військами російської федерації та представниками так званої «лнр», й на їхню пропозицію обійняв посаду помічника прокурора в незаконному правоохоронному органі окупаційної влади – «Прокуратурі Станично-Луганського району Генеральної прокуратури лнр».

Три роки позбавлення волі за заклики до зміни меж території або державного кордону України (справа № 135/342/21).

30 березня 2023 року Вінницький апеляційний суд ухвалив вирок стосовно обвинуваченого у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та призначив йому три роки позбавлення волі. Ладижинця визнано винним у тому, що в соціальній мережі «Вконтакте» він поширив відеоматеріал.
 



Переглядів: 1149
Поширень: 0

Останні новини