У Малих Крушлинцях провели благодійний фестиваль з нагоди Дня пасічника

У суботу, 19 серпня, у Малих Крушлинцях Стадницького старостинського округу з нагоди Дня пасічника відбувся благодійний захід «Медовий Спас».

Його метою була популяризація давніх українських традицій й обрядів та збір коштів, які в тому числі спрямують на допомогу жителю села Малі Крушлинці, який втратив руку, боронячи України.

Усі локації ярмарки були облаштовані силами жителів громад, а організаторами заходу виступило управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР.

У рамках заходу місцеві бджолярі реалізовували власну продукцію, а рукодільники та рукодільниці презентували свої вироби. Зокрема вишиті рушники, прикраси, ляльки, сувеніри, патріотичні поробки. Гончарі вчили відвідувачів робити власними руками вироби з глини. А різьбярі - демонстрували унікальні картини з дерева, від яких неможливо відірвати погляд.

Дітвора тішилась від різноманітних майстер-класів, смакування солодкої вати, яку можна було безкоштовно поїсти завдяки ініціативі Василя та Наталії Гаврилюк. А хтось з дітей отримував задоволення від можливості одягнути яскравий костюм, вийти на сцену і виступити із своїм номером для широкого загалу.

Творчі колективи громади організували цікаву культурну програму. Зокрема гості ярмарку мали можливість побачити відтворення давнього українського обряду обжинок. Сьогодні така традиція вже не актуальна, і в селах давно не святкують обжинки. А колись це було особливе дійство, яке збирало та обʼєднувало людей. І такий фестиваль, як сьогодні, дає можливість демонструвати та передавати українські звичаї з покоління в покоління.

Секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський зауважив, що важливо не забувати про свою культурну ідентичність, тим більше, коли ворог кожного дня робить все, аби її знищити.

«Це ті цінності та традиції, які через сотні років донесли до нас наші предки. І це саме ті цінності, які сьогодні під час війни боронять наші герої. Тому я хочу подякувати всім підприємцям, які взяли участь у цьому заході. Сьогодні ми відзначаємо День пасічника, який був започаткований в Україні у 1997 році і вперше відзначається в нашій громаді. І ми сподіваємось, що коли закінчиться війна — це стане нашою традицією», – сказав Павло Яблонський.

Також представники Вінницької міської ради відзначили 18 активних пасічників за багаторічну сумлінну працю, розвиток сільських територій та галузі бджільництва.

Начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій Наталія Павленко наголосила, що Вінниця продовжує підтримувати аграрний сектор громади. Окрім того, вона зазначила, що ярмарок проходив у рамках заходів Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Ця програма передбачає підтримку в розвитку фермерських господарств, впорядкування ставків та фінансову допомогу для пасічників.

Цього року День пасічника відзначили у такому родинному і сповненому національними традиціями форматі вперше. Але з огляду на позитивні відгуки мешканців громади, він має право на продовження.

Старости округів Вінницької територіальної громади подякували всім, хто долучився до організації благодійного заходу та висловили надію, що після перемоги такого роду заходи, які є частиною української культури, будуть проводитись частіше.

«Я хочу подякувати всім, хто допоміг нам його організувати — це наші підприємці та департамент економіки і інвестицій Вінницької міської ради. Сьогодні наш ярмарок благодійний, але колись він буде переможним», – зазначила староста Стадницького округу Юлія Давидюк.



Переглядів: 598
Поширень: 0

Останні новини